De kosten van gas zijn geëxplodeerd en veel woningbezitters willen dan ook graag van dat aardgas af. De aanschaf van zonnepanelen en overstappen op een warmtepomp lijkt voor velen een ideale oplossing. Voordelig je huis verwarmen met de opbrengst van je eigen zonnepanelen. Weg met die hoge gasrekening. De overheid betaalt zelfs nog mee ook, het klinkt haast te mooi om waar te kunnen zijn! Vandaar dat installateurs van warmtepompen en zonnepanelen dan ook bij lange niet aan de vraag kunnen voldoen.
Voorwaarden voor een warmtepomp
Met gebruik van een warmtepomp kun je heel energiezuinig je huis verwarmen. Maar een belangrijke basisvoorwaarde hiervoor is wel dat hij geen zwaar werk hoeft te leveren. Anders zal zijn verbruik namelijk exponentieel toenemen en loop je het risico dat je op ’s winters plotseling in de kou komt te zitten. Het is dus erg belangrijk dat je huis laat controleren voordat je overstapt. Een woning moet goed geïsoleerd, en vooral ook goed kierdicht zijn. Want zo kun je zonder problemen gebruik maken van vloerverwarmingssysteem met een lage aanvoertemperatuur, en alleen zo kan je warmtepomp lekker rustig zijn werk doen zonder veel energie te verbruiken.
Problemen na overstappen op een warmtepomp
Waarom ontstaan er vaak problemen na de overstap op een warmtepomp? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. Met de kierdichting van bestaande woningen is het namelijk slecht gesteld. Tijdens de bouw, en bij latere verbouwingen is hier vrijwel geen aandacht aan besteed. Onze woningen zijn gewoon zo lek als een mandje, en de bouwsector heeft hier lang kunnen wegkomen dankzij de cv-ketel. Een cv-ketel heeft namelijk een overdaad aan vermogen, meer dan genoeg om het water voor de radiatoren tot 80 graden te verwarmen en de kou bij de vele naden en kieren in onze huizen te camoufleren. De tocht krijgt echter bij het vervangen van de cv-ketel en radiatoren plotseling vrij spel.
Wil je overstappen op een warmtepomp? Laat dan je isolatie & kierdichting controleren en voorkom tochtklachten & een torenhoge energierekening!
– Energiekeurplus
Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?
Energiekeurplus geeft energieadvies op basis van gedegen onderzoek, onder meer naar kierdichting en eventuele isolatiegebreken. Hierbij wij gebruik van technieken zoals blowerdoor, thermografie en kunstmatige rook. Eerst brengen wij tijdens ons onderzoek alle oorzaken van overbodig warmteverlies in beeld. Vervolgens leggen we in een helder rapport vast waar wij afwijkingen hebben aangetroffen. Uiteindelijk geven wij puntsgewijs aan hoe de aangetroffen gebreken verholpen kunnen worden. Zo weet je precies of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp, en welke aanpassingen je kunt doen wanneer dit nog niet het geval is.
Energiekeurplus
Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt. Wij zijn specialist in energieadvies, thermografie – ITC Level 3 -, Blowerdoor – SKH Level 3 – en Ultrasoon. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor thermografie inspecties bij grotere gebouwen en industriële thermografie inspecties zijn wij landelijk inzetbaar.
Nieuwsberichten
- Energiekeurplus lanceert nieuwe websiteEnergiekeurplus lanceert een nieuwe website voor luchtdichtheidsmetingen bij woningen en grote gebouwen met gebruik van blowerdoor.
- Onderzoek naar tocht bij nieuwbouwSteeds vaker worden wij gevraagd om onderzoek te doen naar de oorzaken van kou & tocht in huis of van een extreme energierekening bij nieuwbouw en na renovatie.
- Voorkom schade bij rieten dakenDoor het ondeskundig aanbrengen van isolatie bij rieten daken kan zich vocht in het riet ophopen. Daardoor kan een rieten dak al binnen een paar jaar totaal zijn verrot.
- Overstappen op een warmtepomp?Duurzaam verwarmen én flink besparen, dat klinkt natuurlijk goed! Maar is het wel verstandig dat we massaal overstappen op een warmtepomp?