Lekdetectie

Lekdetectie met gebruik van thermografie

Lekdetectie Groningen

Lekkages in CV leidingen, afvoerleidingen, daken en vloerverwarmingssystemen veroorzaken veel schade aan gebouwen. Met het blote oog is de oorzaak van een lekkage vaak moeilijk te bepalen. Maar door de inzet van technieken als thermografie, UV lekdetectie en Blowerdoor kunnen wij een lek snel opsporen. Zo wordt kostbare gevolgschade voorkomen, de kosten van lekdetectie zelf worden in veel gevallen door de opstalverzekering vergoed.

Maar liefst 69% van alle schade in gebouwen wordt direct of indirect veroorzaakt door problemen met vocht en waterlekkage!

Lekkages bedreigen het binnenklimaat

De belangrijkste functie van een gebouw is het beschermen van de gebruikers ervan tegen de weersinvloeden en het creëren van een comfortabel en gezond binnenklimaat. Luchtlekken en vochtindringing door damptransport en waterlekkage zijn een ernstige aantasting van deze functie en moeten zo snel mogelijk worden verholpen! Om een gezond binnenklimaat te kunnen garanderen is lekdetectie van groot belang om waterschade en luchtlekken te kunnen opsporen zodat schade aan de constructie en warmteverlies tot een minimum beperkt blijven en hersteld kunnen worden.

Klimaatsverandering

Door de klimaatsverandering van de afgelopen decennia is de richting van de straalstroom gaan fluctueren. Dit heeft geleid tot een klimaatsverandering en weer dat steeds extremer wordt. Er valt steeds meer neerslag in korte periodes. Dit veroorzaakt toenemende schade door wateroverlast in kruipruimtes en kelders en door lekkende daken en afvoeren. Waterlekkages veroorzaken grote schade aan gebouwen en het vocht heeft bovendien een slechte invloed op de gezondheid!

Lekdetectie bij luchtlekken

Luchtlekken veroorzaken tochtklachten, comfortproblemen, slechte ventilatie en veel warmteverlies. Maar ook condensatie, schimmel, geluidsoverlast, gezondheidsproblemen en zelfs brandgevaar worden door luchtlekken veroorzaakt. Door het afdichten van luchtlekken kunnen veel van deze problemen worden verholpen. Zo ontstaat er weer een aangenaam en gezond leefklimaat. Bovendien verdienen de kosten van het opsporen en het herstellen van deze lekken zich al snel weer terug door energiebesparing die het oplevert!

Lekdetectie bij nieuwbouw

Nieuwbouw moet wat betreft isolatie en luchtdichtheid aan steeds strengere eisen voldoen. Hierdoor wordt er door bouwbedrijven tegenwoordig steeds vaker gekozen voor het bouwen volgens de houtskeletbouw methode. Helaas worden hierbij in de praktijk  veel fouten gemaakt bij het aanbrengen van de isolatie en dampremmers, waardoor ten gevolge van luchtlekken grote problemen door inwendige condensatie ontstaan. Condensatie kan de constructie van een gebouw ernstig beschadigen, het is dan ook belangrijk dat luchtlekken in de gebouwschil op tijd worden opgespoord en verholpen.

Gebruikte technieken

Bij het opsporen van lekken maken wij gebruik van niet destructieve onderzoeksmethoden zoals; thermografie; endoscopie, vochtmetingen, UV lekdetectie en luchtdichtheidsmetingen met gebruik van Blowerdoor en kunstmatige rook.Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in het opsporen van lekkages in perslucht systemen in met gebruik van ultrasoon apparatuur. Zo helpen wij bedrijven te besparen op de kosten van energie, de CO2 uitstoot te verminderen en de kwaliteit van hun productie te verhogen.

Enkele voorbeelden van lekdetectie

Voordelen van lekdetectie

  • Snel
  • Voorkomt hoge kosten
  • Verzekering vergoedt vaak de kosten
  • Heldere rapportage

De kosten van lekdetectie

De kosten van lekdetectie zijn afhankelijk van het de grootte van het gebouw, het type lekkage en de te gebruiken technieken. Om een passende offerte voor lekdetectie te kunnen opgeven is het belangrijk om de problemen die spelen aan te geven.

Ja, ik wil graag een offerte voor lekdetectie aanvragen!