Onderzoek naar tocht bij nieuwbouw

Kou & tocht in huis bij bestaande bouw en nieuwbouw

Energiekeurplus is expert op het gebied van tochtklachten. Wij doen dagelijks onderzoek naar de oorzaken van een hoge energierekening en van kou en tocht in huis. In veel gevallen gaat het dan om wat oudere woningen die minder goed zijn geïsoleerd. Maar steeds vaker krijgen wij de vraag om onderzoek te doen naar de oorzaken van kou en tochtklachten bij jongere woningen. Vaak blijken er problemen te spelen bij woningen groen energielabel A. Zeker wanneer het gaat om een DHZ label dat je zelf online kunt invullen. Maar ook bij nieuwbouw woningen en na woningrenovatie is tocht in huis geen uitzondering.

Tocht bij energiezuinige nieuwbouw

De overheid stelt de overheid steeds strengere eisen aan de energieprestatie van nieuwe gebouwen. Vandaar dat deze gebruik maken van verwarmingssystemen met een lage aanvoertemperatuur en steeds beter worden geïsoleerd. Vanaf 1 juli 2018 geldt er bovendien een aardgasverbod bij nieuwe aanvragen van een bouwvergunning. Sindsdien worden nieuwe woningen vrijwel altijd verwarmd met een warmtepomp. Een uitstekende oplossing voor woningen die kierdicht en goed geïsoleerd zijn. Maar wanneer dit niet het geval is valt de verwarming op koude dagen uit en ontstaan problemen als kou & tocht in huis. Bovendien neemt het verbruik van een warmtepomp die te hard moet werken exponentieel toe, met een extreem hoge energierekening als gevolg. Reden genoeg voor kwaliteitscontrole dus!

Waardoor ontstaat tocht in huis?

Temperatuurverschillen tussen binnen en buiten veroorzaken schoorsteffect. Hoe groter het verschil in temperatuur hoe sterker dit effect. Een combinatie van de factoren schoorsteeneffect, winddruk op de gevels en een gebrekkige kierdichting zal altijd tocht in huis veroorzaken. Ook grote temperatuurverschillen binnen een woning zelf kunnen overigens bijdragen aan de comfortproblemen. Koude lucht valt namelijk naar beneden en trekt dan vervolgens over de vloer naar warmere plaatsen. Deze koude luchtstromen kunnen flinke comfortproblemen veroorzaken, zij ontstaan vaak in hoge, open ruimtes en bij grote glaspartijen.

Gedegen tocht onderzoek

Energiekeurplus is de expert in onderzoek naar tocht in huis en op de werkvloer. Bij ons onderzoek naar de oorzaken van tochtklachten maken wij gebruik van blowerdoor, drukverschilmetingen, gebouw thermografie en kunstmatige rook. Dit stelt ons in staat om winddruk op de gevels na te bootsen en alle gebreken die tocht in huis kunnen veroorzaken haarscherp in beeld te brengen. Bovendien geven we hersteladvies en kunnen wij tijdens ons onderzoek meten of een nieuwbouw woning aan de QV10 waarde uit de EPC berekening voldoet. Onze onderzoeksrapporten worden steeds vaker gebruikt bij geschillen, in arbitragezaken en rechtzaken.

Enkele voorbeelden van tochtonderzoeken

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt. Wij zijn specialist in energie, bouwkundig onderzoek, thermografie – ITC Level 3 -, blowerdoortest – SKH Level 3 – en ultrasoon inspecties. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor thermografie bij grotere gebouwen of industriële thermografie zijn wij landelijk inzetbaar.

Nieuwsberichten

Gerelateerd