Thermografie

Thermografie Groningen

Bij thermografie maakt Energiekeurplus gebruik van geavanceerde warmtebeeldcamera’s. Hiermee verrichten wij contactloos zeer nauwkeurige temperatuurmetingen van -20 tot 1500 graden Celsius. Gebreken en inefficiënties in elektrische en mechanische systemen, bij chemische en ook bij natuurlijke processen leiden vrijwel altijd tot veranderingen van temperatuur. Van dit feit maken we bij een thermografisch onderzoek gebruik om problemen zoals frictie, slijtage, overbelasting, hoge weerstanden, lekkage en overbodig energieverlies in beeld te brengen.

Gebouwthermografie

Thermografisch onderzoek is de methode bij uitstek voor gebouw inspecties. Energiekeurplus gebruikt thermografie om de oorzaken van isolatieproblemen, loslatende geveldelen, schimmelvorming, vochtproblemen, lekkage en tochtklachten op te sporen. Daarnaast maken we gebruik van thermografie voor de controle van de platte daken, de verwarming, koeling, zonnepanelen en elektrische installaties. Slechte verbindingen en overbelasting in elektrische installaties kunnen hoge temperaturen veroorzaken. Wij sporen deze problemen op zodat brandgevaar wordt voorkomen.

Al tijdens de eerste inspectie trof Energiekeurplus meerdere problemen aan die tot gevaar, grote schade en uitval van onze productielijn hadden kunnen leiden!

Thermografie bij productie bedrijven

Naast gebouw thermografie voert Energiekeurplus inspecties uit in de procesindustrie en bij andere industrieën en productiebedrijven. Hierbij kan het gaan om de controle van leidingen op isolatieproblemen, lekkages of corrosie onder isolatie. De controle van afsluitkleppen, niveaumetingen of de controle van sedimentatie bij opslagtanks. Door periodieke controles in de industrie kunnen de efficiëntie en kwaliteit worden verhoogd en kunnen gevaarlijke situaties en milieuschade worden vermeden. Ook controleren we de kwaliteit van verpakkingen en eindproducten.

Conditie monitoring

Thermografie is een essentieel onderdeel van conditie monitoring. Lang voordat draaiende apparaten problemen vertonen als gevolg van vervuiling, slijtage of overbelasting is dit al uit warmtebeelden op te maken. Door productie middelen zoals motoren, pompen, compressoren en transportbanden periodiek te laten controleren kunnen hoge kosten van uitval en grote schade worden vermeden. Een groot voordeel is een inspectie tijdens het productie proces kan worden uitgevoerd.

Osmose inspectie polyester boten

Osmose is een kwaal bij polyester boten die ontstaat wanneer water door de gelcoat van een boot dringt. Osmose is een proces waarbij blazen op de romp worden gevormd, meestal onder de waterlijn. Bij doorprikken is een zure azijnlucht te ruiken. Osmose kent verschillende stadia, van wiking – beginnende osmose – tot structurele osmose en delaminatie van lagen polyester. Tijdens een inspectie kunnen wij osmose bij boten vast stellen. Bovendien kunnen we zichtbaar maken in welke mate een boot is aangetast. Laat je polyester boot daarom regelmatig controleren. Zo kun je kleine osmose plekken eenvoudig repareren en hoge kosten van verdere schade vermijden.

Andere toepassingen van thermografie

Behalve in productiebedrijven, bij boten en in gebouwen maken wij ook gebruik van thermografisch onderzoek bij verschillende andere toepassingen. Bijvoorbeeld bij het opsporen van isolatieproblemen, condensatie en ijsvorming als gevolg van lekken in koel- en vriescellen. Daarnaast doen wij onderzoek naar scheuren en onthechten van beton bij openbare werken om gevaarlijke situaties te voorkomen. Ook kan Energiekeurplus helpen bij het opsporen van lekkages in stadsverwarming netwerken.

Thermografie specialist uit Groningen

Energiekeurplus vindt de kwaliteit van haar dienstverlening belangrijk. Wij hebben een zeer ervaren level 3 ITC gecertificeerd thermograaf en wij zijn in het bezit van geavanceerde warmtebeeldcamera’s. Wij doen hiermee onder meer inspecties volgens de NEN-EN-13187 en de ISO 18434-1:2008. Het werkgebied van Energiekeurplus bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Voor opdrachten buiten dit gebied brengen wij een verplaatsingsvergoeding in rekening.

Afspraak maken voor thermografisch onderzoek

Wil je een woning, bedrijf, installatie, boot of productiefaciliteit thermografisch laten onderzoeken door een Level 3 gecertificeerd thermograaf? Neem dan gerust contact op. Wij lopen van te voren een aantal vragen over het te inspecteren object en eventuele te onderzoeken problemen door.

Enkele voorbeelden van thermografisch onderzoek

Toepassingen van thermografie

Thermografie kent vele toepassingen, hieronder volgt een greep uit de mogelijkheden waarvoor thermografisch onderzoek door een ervaren thermograaf kan worden toegepast:

 • Hoge energierekening
 • Comfortklachten
 • Isolatie problemen
 • Vochtproblemen
 • Koudebruggen
 • Controle kierdichting
 • Bouwgebreken
 • Houtrot
 • Plat dak lekkage
 • Schade door ongedierte
 • Loslatend pleisterwerk
 • Natte rieten daken
 • Boot inspecties
 • Conditie monitoring
 • Elektro inspecties
 • Controle koeling & verwarming

De kosten van thermografie

Energiekeurplus is specialist in thermografie – ITC Level 3 – & BlowerdoorDe kosten van een Basis inspectie voor een woning zijn vanaf €295. Voor een uitgebreide inspectie, een onderzoek bij een bedrijf of productiefaciliteit geven wij graag een offerte op maat. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Voor inspecties van hoogspanningsnetwerken, conditiemonitoring en inspecties in de industrie zijn wij nationaal en internationaal inzetbaar.

Ja, ik wil graag een thermografisch onderzoek aanvragen!

Thermografie