Thermografie

– ITC Level 3 –

Thermografie

Energiekeurplus maakt gebruik van geavanceerde warmtebeeldcamera’s. Hiermee verrichten wij contactloos temperatuurmetingen van -20 tot 1500 graden Celsius. Gebreken en inefficiënties leiden vrijwel altijd tot een verandering van temperatuur. Dit geldt zowel voor elektrische en mechanische systemen als voor chemische en natuurlijke processen. Van dit feit maken wij bij thermografie gebruik. Zowel in gebouwen als bij industriële inspecties. Zo kunnen wij problemen als frictie, slijtage, overbelasting, hoge weerstanden, lekkage en overbodig energieverlies in beeld brengen.

Wat is thermografie?

Thermografie is het in beeld brengen van warmte. Onzichtbare infrarood straling wordt met een warmtebeeldcamera zichtbaar gemaakt. Een deskundig thermograaf kan verborgen afwijkingen en defecten bloot leggen. Al voordat zij met het blote oog waar te nemen zijn. Thermografie is een vorm van non-destructief onderzoek. Het is contactloos, real-time en veilig. Het wordt onder meer toegepast bij mechanische- en elektrische installaties in de industrie, de inspectie van zonnepanelen, gebouw inspecties en voor veterinaire toepassingen.

Gebouwthermografie

Gebouwthermografie is dé onderzoeksmethode bij uitstek voor gebouwen. Vandaar dat wij hiervan veelvuldig gebruik maken om isolatieproblemen, loslatende geveldelen, schimmelvorming, vochtproblemen, lekkage en tochtklachten op te sporen. Ook gebruiken wij thermografie ter controle van platte daken, verwarming, koeling, zonnepanelen en elektrische installaties.

Al tijdens de eerste inspectie trof Energiekeurplus meerdere problemen aan die tot gevaar, grote schade en uitval van onze productielijn hadden kunnen leiden!

Industriële thermografie

Wij voeren thermografisch onderzoek uit bij industriële bedrijven. Hierbij kan het gaan om de controle van leidingen op isolatiegebreken, lekkages of corrosie onder isolatie. De controle van afsluitkleppen, niveaumetingen of de controle van sedimentatie bij opslagtanks. Door periodieke controles in de industrie kunnen de efficiëntie, veiligheid en productkwaliteit worden verhoogd en kan milieuschade worden vermeden.

Conditiemonitoring

Lang voordat draaiende apparatuur problemen vertoont als gevolg van vervuiling, slijtage of overbelasting is dit al uit de warmtebeelden op te maken. Door productiemiddelen zoals motoren, pompen, compressoren en transportbanden periodiek te laten controleren kunnen hoge kosten van uitval en grote schade worden vermeden.

Osmose inspectie polyester boten

Osmose is een kwaal bij polyester boten die ontstaat wanneer water door de gelcoat van de boot dringt. Osmose is een proces waarbij zich blazen op de romp vormen, meestal onder de waterlijn. Bij doorprikken hiervan ruik je een zure azijnlucht. Osmose kent verschillende stadia, van wiking – beginnende osmose – tot structurele osmose en delaminatie van polyester lagen. Tijdens een infrarood inspectie stellen wij eventuele osmose bij boten vast. Bovendien maken we zichtbaar in welke mate een boot is aangetast. Laat je polyester boot regelmatig controleren. Zo kun je beginnende osmose repareren en hoge kosten van verdere schade vermijden.

Andere toepassingen

Behalve in productiebedrijven, bij boten en in gebouwen maken wij ook gebruik van thermografisch onderzoek bij verschillende andere toepassingen. Bijvoorbeeld bij het opsporen van isolatieproblemen, condensatie en ijsvorming als gevolg van lekken in koel- en vriescellen. Daarnaast doen wij thermografisch onderzoek naar scheurvorming en het onthechten van beton bij openbare werken om gevaarlijke situaties te voorkomen. Ook kan Energiekeurplus helpen bij het opsporen van lekkages in stadsverwarming netwerken.

Thermografie expert uit Groningen

Energiekeurplus heeft een ervaren thermograaf en maakt gebruik van geavanceerde warmtebeeldcamera’s. Wij doen hiermee infrarood inspecties volgens de NEN-EN-13187 en de ISO 18434-1:2008. Wil je een thermografisch onderzoek laten doen door een Level 3 gecertificeerd thermograaf? Neem dan gerust contact op. Wij lopen van te voren een aantal vragen over het te inspecteren object door.

Enkele voorbeelden van thermografisch onderzoek

Toepassingen van thermografie

Het vak thermografie kent vele toepassingen en wordt onder meer in de gebouwde omgeving, de luchtvaart, scheepvaart en in de industrie gebruikt. Hieronder volgt een kleine greep uit de mogelijkheden waarvoor thermografisch onderzoek met succes kan worden ingezet:

 • Energieverlies
 • Comfortklachten
 • Isolatieproblemen
 • Vochtproblemen
 • Koudebruggen
 • Controle kierdichting
 • Bouwgebreken
 • Houtrot
 • Plat dak lekkage
 • Schade door ongedierte
 • Loslatend pleisterwerk
 • Natte rieten daken
 • Boot inspecties
 • Vliegtuig inspecties
 • Conditie monitoring
 • Elektrische inspecties
 • Controle koeling & verwarming

De kosten van thermografie

Energiekeurplus is specialist in thermografie – ITC Level 3 – & Blowerdoor. De kosten van een inspectie voor een woning zijn vanaf €350. Voor een uitgebreide inspectie of een onderzoek van een productiefaciliteit geven wij graag een offerte. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Voor thermografisch onderzoek bij grotere gebouwen en inspecties in de industrie zijn wij landelijk actief.

Ja, ik wil graag een thermografisch onderzoek aanvragen!

Thermografie
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de privacy verklaring en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen.