Voorkom schade bij rieten daken

Wat is de levensduur van een rieten dak?

Goed aangelegde rieten daken hebben een levensduur van ongeveer 30 jaar. Vroeger bestond een zo’n dak altijd uit een volledig damp-open constructie. Woonvocht kon daarom altijd ongehinderd door het dak worden afgevoerd. Een levensduur van 30 jaar werd vroeger dan ook vrijwel altijd bereikt. Tegenwoordig isoleren we onze woningen uit het oogpunt van energiezuinigheid en ter verbetering van het wooncomfort. Maar door het ondeskundig aanbrengen van isolatie bij rieten daken kan zich vocht in het riet ophopen. Daardoor kan een rieten dak binnen een paar jaar totaal verrotten.

Hoe voorkom je vochtproblemen bij rieten daken?

Om schade door vochtproblemen bij een geïsoleerd rieten dak te vermijden moet het riet van onderaf tegen vocht worden beschermd door een volledig luchtdichte, dampdichte laag. Vocht in huis ontstaat door koken, wassen, douchen en ademen en wordt in de vorm van waterdamp door de warme binnenlucht opgenomen. Als gevolg van ons klimaat is de dampspanning binnen vrijwel het hele jaar door groter dan buiten. Hierdoor ontstaat damptransport door de gebouwconstructies. Wanneer warme, vochtige binnenlucht onderweg naar buiten tot onder het dauwpunt afkoelt als gevolg van isolatie kan zeer schadelijke condensatie in rieten daken ontstaan.

Kwaliteitscontrole met blowerdoor, thermografie en rook

Vanwege het risico op schade door vochtproblemen en de hoge kosten daarvan is een kwaliteitscontrole bij werkzaamheden aan rieten daken erg belangrijk. Met name bij het plaatsen, vervangen of isoleren van een rieten dak. Een geschikte moment hiervoor is zo vroeg mogelijk na het wind en waterdicht maken. Dus voor de afwerkfase, op een moment dat eventuele gebreken nog eenvoudig tegen lage kosten zijn te herstellen. Bij een kwaliteitscontrole maken wij gebruik van een blowerdoor, thermografie en kunstmatige rook. Zo brengen we naden & kieren haarscherp in beeld en kunnen wij kostbare schade helpen voorkomen.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt. Wij zijn specialist in energie, thermografie – ITC Level 3 – & blowerdoortest. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor thermografie inspecties bij grotere gebouwen en industriële thermografie inspecties zijn wij landelijk inzetbaar.

Nieuwsberichten

 • Energiekeurplus lanceert nieuwe website
  Energiekeurplus lanceert een nieuwe website voor luchtdichtheidsmetingen bij woningen en grote gebouwen met gebruik van blowerdoor.
 • Geslaagde Passiefhuis test in Weiteveen
  In opdracht van Snijders Bouw BV voerde Energiekeurplus een geslaagde Passiefhuis test uit bij een woning in Weiteveen in de gemeente Emmen
 • Tocht onderzoek bij ABV Haukes in Nijmegen
  Energiekeurplus deed onderzoek naar de oorzaken van tochtklachten op de werkvloer bij ABV Haukes Bodembescherming in Nijmegen.
 • Onderzoek naar tocht bij nieuwbouw
  Steeds vaker worden wij gevraagd om onderzoek te doen naar de oorzaken van kou & tocht in huis of van een extreme energierekening bij nieuwbouw en na renovatie.

Gerelateerd