Onderzoek naar de oorzaak van schimmel in huis

Schimmel in huis

Onafhankelijk schimmelonderzoek naar de oorzaak van schimmel in huis

Home » Schimmel

Schimmel in huis

Schimmel in huis is een veel voorkomend probleem dat ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Wanneer de omstandigheden daarvoor geschikt zijn kunnen schimmels zich zeer snel verspreiden. Dit doen ze vooral door het afscheiden van sporen. Schimmelsporen zijn zeer kleine deeltjes die zich via de lucht verplaatsen Bij het inademen dringen deze sporen diep in de longen door en kunnen daar allergieën en ernstige aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma veroorzaken. Vandaar dat een vrij kleine hoeveelheid schimmel van 25 cm2, door de Huurcommissie als een ernstig gebrek wordt beschouwd.

Wat zijn schimmels?

Schimmels of zwammen zijn geen planten, maar een aparte categorie van organismen. Er bestaan meer dan 100.000 soorten schimmels, die zich voortplanten via sporen, schimmeldraden of zwamvlokken. Schimmels komen vrijwel overal voor, en zijn in de natuur zeer belangrijk omdat ze organische materialen afbreken en opruimen. Schimmels leven echter niet alleen van halfvergane organische materialen. Maar de sporen en de gifstoffen – mycotoxines – die sommige schimmelsoorten afscheiden kunnen ook in ons lichaam doordringen, waarbij ze ernstige gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

Schimmels in gebouwen

Er bestaan zo’n 100 tot 150 soorten schimmels die in gebouwen voorkomen, zowel zichtbare als onzichtbare. Deze schimmels houden ongeveer van dezelfde omstandigheden als mensen. Dus overal waar mensen wonen en werken kunnen deze schimmels uitstekend gedijen, en daarbij gezondheidsproblemen en gebouwschade veroorzaken. De voeding van schimmels of zwammen bestaat uit het organische materiaal dat in vrijwel al onze bouwmaterialen, meubels, kleding, en in de aankleding van ons huis voorkomt.

De oorzaak van schimmelvorming

Schimmelsporen en voedingsstoffen zijn altijd in gebouwen aanwezig. Onder de juiste omstandigheden kunnen schimmels zich daarom zeer snel ontwikkelen. Bij vochtproblemen is de kans op schimmelgroei groot. Een hoge relatieve vochtigheid van 70 – 80% is meestal ideaal. Na wateroverlast kan er daarom vaak plotseling een explosieve groei van schimmel plaatsvinden. In vele gebouwen spelen vochtproblemen als gevolg van doorslaande gevels, water in de kruipruimte, enz. Vochtproblemen zijn veruit de belangrijkste oorzaak van alle gebouwschades, ze maken maar liefst 70% van de totale gebouwschade uit.

Bewonersgedrag is vrijwel nooit de oorzaak van schimmelvorming

– Energiekeurplus

Hout aantastende schimmels

Hout aantastende schimmels zijn berucht omdat ze veel schade kunnen aanrichten. Vooral de huiszwam staat hierom bekend. De huiszwam is een hout aantastende schimmel die veel voorkomt in vochtige, slecht geventileerde kruipruimtes. De huiszwam vormt voedt zich met hout en is moeilijk te bestrijden. Hij kan zich zeer snel door het hele huis verspreiden met gebruik van sporen en schimmeldraden. Uiteindelijk kan daardoor zelfs instortingsgevaar ontstaan. Een aantal andere hout aantastende schimmels die veel schade in huis kunnen aanrichten zijn de kelderzwam, bruinrot en witrot.

Deskundig schimmelonderzoek

Schimmel in huis is altijd een gevolgschade van een onderliggend vochtprobleem. Het kan verscheidene oorzaken hebben, vocht speelt daarbij altijd een rol. Het is dus belangrijk om tijdens een schimmelonderzoek de juiste diagnose te stellen. Vandaar dat wij gebruik maken van de meest geavanceerde apparatuur. Bovendien hebben wij jarenlang ervaring in bouwfysisch onderzoek. Met thermografie, luchtvochtigheidsmetingen en vochtmetingen in bouwconstructies brengen wij plaatsen waar het risico op schimmelvorming bestaat eerst in beeld. Zo stellen wij eerst de onderliggende oorzaken van een schimmelprobleem vast zodat je vervolgens gericht herstelmaatregelen kunt nemen.

Schimmel verwijderen

Kleine schimmelplekken op ramen, tegels, wanden en plafonds kun je eenvoudig verwijderen met een azijnoplossing. Gebruik daarbij wel huishoudhandschoenen om aanraken te voorkomen. Voorkom dat je schimmelsporen inademt en draag ook een FFP2 mondmasker. Wanneer je behang of pleisterwerk wilt verwijderen is het belangrijk om stofvrij te werken. Daarom moet je het beschimmelde oppervlak nat maken, en kun je het ontsmetten met waterstofperoxide 10%. Gebruik hierbij voor de zekerheid altijd een veiligheidsbril. Gaat om een oppervlak van meer dan 50 cm2? Neem dan contact op met de GGD voor advies of schakel meteen een reinigingsbedrijf in.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt markt. Wij zijn gespecialiseerd in schimmelonderzoek, bouwgebreken, blowerdoor en ITC Level 3 gecertificeerd thermografie expert. Wij doen onderzoek naar bouwgebreken en schimmelvorming in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor de inspectie van grotere gebouwen zijn wij landelijk inzetbaar.

Schimmelonderzoek met thermografie bij een flat met schimmel in Groningen

Ontdek waar bij jouw in huis het risico op schimmelvorming bestaat

Uitgebreid schimmelonderzoek

Woning vanaf slechts:

395 .00
  • Endoscopie
  • Thermografie
  • Vochtmetingen
  • Heldere rapportage