Rookproef met blowerdoor en kunstmatige rook

Rookproef

Tocht in huis brengen wij in beeld met blowerdoor tijdens een rookproef

Home » Blowerdoor » Rookproef

Rookproef of rooktest

Bij een rookproef maken wij gebruik van een kunstmatige rook en een blowerdoor. Dit is een grote ventilator waarmee wij luchtdichtheidsmetingen uitvoeren. Maar daarnaast kunnen we tijdens blowerdoortest een woning in overdruk brengen om vervolgens met rook de oorzaken van verborgen gebreken op te sporen. Door middel van een rookproef brengen wij de oorzaken van tochtklachten en nare geuren in huis haarscherp in beeld. Daarnaast kunnen wij in combinatie met thermografie controleren we of een woning geschikt is voor een warmtepomp.

Luchtlekken veroorzaken tocht in huis

Infiltratie en exfiltratie door luchtlekken zijn de oorzaak van tochtklachten en andere problemen in woningen en gebouwen. Dit geldt niet alleen voor bestaande gebouwen, maar helaas ook vaak voor nieuwbouw. Problemen die ontstaan als gevolg van slechte kierdichting zijn bijvoorbeeld geluidsoverlast, nare geuren, (interne) condensatie en brandgevaar. Bovendien zijn luchtlekken één van de grootste oorzaken van warmteverlies in gebouwen omdat kostbare warmte ongehinderd verloren gaat. Door de grootste luchtlekken af te dichten kun dus je veel problemen voorkomen. Bovendien is hierdoor een energiebesparing van 20 tot wel 40% mogelijk!

Tijdens een rookproef visualiseren wij luchtbewegingen met kunstmatige rook, zo brengen we de oorzaken van tocht, geluidoverlast, nare geuren en hoge energielasten in beeld.

Rookproef toont luchtlekken

Om tochtklachten, energieverlies, condensatie, schimmels en aantasting van constructies te kunnen verhelpen stellen wij eerst de locatie van luchtlekken vast. Vervolgens kun je deze warmtelekken gericht laten afdichten door een bedrijf naar keuze. Een rookproef of rooktest met onschadelijke rook en een blowerdoor door een tochtspecialist is hiervoor de meest doeltreffende methode. Tijdens een rookproef brengen wij de oorzaken van tochtklachten haarscherp in beeld, bij voorkeur in combinatie met gebruik van thermografie. Daarnaast kunnen we met thermografie en een rookproef controleren welke aanpassingen aan een woning nodig zijn om te kunnen overstappen op een warmtepomp.

Veel voorkomende lekken bij een rookproef

Er zijn een aantal veel voorkomende plaatsen van luchtlekken die wij regelmatig aantreffen tijdens rookproeven. Dit zijn bijvoorbeeld de aansluitingen rond ramen en deuren, ventilatiekanalen, kabel doorvoeren, de aansluitingen van vloeren op gevels en vooral bij de aansluitingen van gevels op daken. Wanneer doorvoeren door een vloer niet goed zijn afgedicht ontstaat naast tocht het risico dat schadelijke, kankerverwekkende bodemgassen, zoals radon, vanuit de kruipruimte kunnen binnentreden. Daarom is het ook voor je gezondheid belangrijk om luchtlekken te laten afdichten!

Last van een nare geur in huis? Laat een rookproef uitvoeren

Een nare geur in huis is een hinderlijk probleem waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar vaak is het lastig om vast te stellen waar een vieze geur vandaan komt. Veel klachten klachten die wij ontvangen gaan over vieze kookluchtjes of sigarettenrook in huis. De de buren worden vaak – al dan niet terecht – van de geuroverlast verdacht. Maak daarom gebruik van onze rookproef, wij hebben een ruime ervaring in het opsporen van de werkelijke oorzaken van ongewenste luchtjes in huis. Bij ons onderzoek maken we gebruik van een blowerdoor en kunstmatige rook. Tijdens een rookproef of rooktest leggen wij de oorzaken van geuroverlast onomstotelijk vast.

Rookproef bij ventilatiekanalen

Voor een goede werking van je ventilatie is het belangrijk dat de ventilatiekanalen voldoende luchtdicht zijn. Bij mechanische afzuiging gaan luchtlekken allereerst ten koste van je stroomverbruik. Daarnaast ventileer je onvoldoende waardoor het risico op vochtproblemen en een slecht binnenklimaat ontstaat. Bij balansventilatie veroorzaken luchtlekken in de ventilatiekanalen onbalans. Deze onbalans geeft een slecht rendement van de warmte terugwinning en een hoog stroomverbruik, of onvoldoende aanvoer van verse lucht. Met vochtproblemen en een slecht binnenklimaat als gevolg. Laat daarom de luchtdichtheid van ventilatiekanalen onderzoek met behulp van een rookproef. Zo voorkom je een slecht binnenklimaat, energieverlies, en geluidsoverlast.

Rookproef bij heteluchtverwarming

Ook bij heteluchtverwarming zorgen luchtlekken in de kanalen voor problemen. De aangevoerde warme lucht ontsnapt via de luchtlekken en komt dus niet aan op de plaats van bestemming. Daardoor zul je onnodig veel meer moeten stoken om het in huis lekker op temperatuur te krijgen. Dit veroorzaakt hoge kosten door de verspilling van gas én ook door het onnodige draaien van de ventilatoren. Wanneer er te veel lekverlies is ontstaan comfortproblemen omdat bepaalde ruimtes niet meer goed warm worden. Omdat luchtkanalen vaak door de kruipruimte lopen bestaat er bovendien een gezondheidsrisico doordat vochtige, vervuilde lucht met radongas en schimmel wordt ingeblazen.

Kwaltiteitscontrole van rieten daken tijdens een rookproef

Een goed aangelegd rieten dak heeft een levensduur van 30 jaar. Vroeger waren rieten daken open, waardoor ze een levensduur van 30 jaar vrijwel altijd behaalden. Maar tegenwoordig brengen we isolatie onder het riet aan, en daarbij is het zeer belangrijk dat de dakconstructie volledig luchtdicht is uitgevoerd. Als gevolg van fouten in de uitvoering ontstaan luchtlekken, met risico op condensatie bij de naden en kieren als gevolg. Hierdoor kan een rieten dak al binnen enkele jaren volledig verrotten. Laat daarom ter controle altijd een rookproef uitvoeren wanneer je rieten dak laat plaatsen of een bestaand rieten dak laat isoleren!

Thermografie

Naast een rookproef met kunstmatige rook kunnen wij gebruik maken van drukverschilmeters, anemometers, thermografie om luchtlekken op te sporen. Daarnaast maken wij gebruik van ultragrafie om luchtlekken haarscherp in beeld te kunnen brengen. Naden en kieren kunnen vervolgens gericht worden hersteld. Zo helpen wij een eind te maken aan problemen zoals energieverlies, tochtklachten, schimmel of vochtophopingen in gevels of dakconstructies. Wij hebben de beschikking over geavanceerde warmtebeeldcamera’s waarmee wij temperatuur verschillen van 0,03 milli Kelvin detecteren. Hierdoor zijn wij in staat om het hele jaar onderzoek doen naar de oorzaken van tochtklachten en een hoog energieverbruik.

Enkele voorbeelden van een rookproef

Wanneer biedt een rookproef uitkomst?

De kosten van een rookproef

Wat zijn de kosten van een rookproef?

De kosten voor het opsporen van tocht met gebruik van een rook zijn vanaf €395 voor een woning. De kosten van een rooktest voor andere toepassingen zijn afhankelijk van de opdracht. Neem hiervoor contact op het via onderstaande contactformulier, wij geven graag een offerte op maat!

In welke regio verzorgt Energiekeurplus een rookproef?

Het werkgebied waarin wij een rooktest uitvoeren bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland.