Rookproef

Tocht in huis brengen wij in beeld met blowerdoor tijdens een rooktest

Rookproef of rooktest

Bij een luchtdichtheidstest maken wij gebruik van een blowerdoor en kunstmatige rook. Met deze apparatuur brengen we een woning, gebouw of een ventilatiesysteem in onderdruk of overdruk. Gelijktijdig meten we het verlies als gevolg van luchtlekken zeer nauwkeurig. Tijdens een blowerdoortest maken wij regelmatig gebruik van een rookproeven om de oorzaken van verborgen gebreken zoals tochtklachten of van nare geuren op te sporen. Door middel van een rookproef brengen wij de aangetroffen gebreken haarscherp in beeld zodat zij vervolgens gericht kunnen worden hersteld.

Luchtlekken veroorzaken tocht in huis

Infiltratie en exfiltratie door luchtlekken zijn de oorzaak van tocht en vele problemen in woningen en andere gebouwen. Denk daarbij aan geluidsoverlast, aantasting van de constructie door interne condensatie, nare geuren en brandgevaar. Bovendien zijn luchtlekken één van de grootste oorzaken van warmteverlies in woningen en gebouwen omdat kostbare warmte door ongecontroleerde in- & exfiltratie ongehinderd verloren gaat. Door de grootste luchtlekken af te dichten kun je daarom veel ellende voorkomen. Bovendien is hierdoor in een energiebesparing van 20 tot wel 40% mogelijk!

Tijdens een rookproef visualiseren wij luchtbewegingen met kunstmatige rook, zo brengen we de oorzaken van tocht, geluidoverlast, nare geuren en hoge energielasten in beeld.

Rookproef toont luchtlekken

Om tochtklachten, bovenmatig energieverlies, geuroverlast en aantasting van gebouwconstructies door condensatie te kunnen verhelpen stellen wij eerst de locatie van luchtlekken vast. Vervolgens kun je deze lekken gericht laten afdichten door een bedrijf naar keuze. Een rookproef of rooktest met onschadelijke kunstmatige rook en een blowerdoor door een tochtspecialist is hiervoor de meest doeltreffende methode. Tijdens een rookproef brengen wij de oorzaken van tocht haarscherp in beeld.

Veel voorkomende plaatsen van infiltratie tijdens rookproeven

Er zijn een aantal veel voorkomende plaatsen van luchtlekken die wij aantreffen tijdens rookproeven. Dit zijn bijvoorbeeld de aansluitingen rond ramen en deuren, ventilatiekanalen, kabel doorvoeren, de aansluitingen van vloeren op gevels en vooral bij de aansluitingen van gevels op daken. Wanneer doorvoeren door een vloer niet goed zijn afgedicht ontstaat naast tocht het risico dat schadelijke, kankerverwekkende bodemgassen, zoals radon, vanuit de kruipruimte kunnen binnentreden. Daarom is het voor je gezondheid ook belangrijk om luchtlekken te laten afdichten!

Last van een nare geur in huis?

Een nare geur in huis is een hinderlijk probleem waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar het is vaak lastig om met zekerheid vast te stellen waar de vieze geur vandaan komt. Vaak horen wij klachten over vieze kookluchtjes of sigarettenrook in huis. In veel gevallen word de de buren – al dan niet terecht – van de geuroverlast verdacht. Maak daarom gebruik van onze rooktest, wij hebben een ruime ervaring in het opsporen van de werkelijke oorzaken van ongewenste luchtjes in huis. Bij ons onderzoek maken we gebruik van een blowerdoor en kunstmatige rook. Tijdens een rookproef of rooktest leggen wij de oorzaken van geuroverlast onomstotelijk vast.

Rookproef bij ventilatiekanalen

Voor een goede werking van je ventilatie is het belangrijk dat de ventilatiekanalen luchtdicht zijn. Wanneer de kanalen van je mechanische ventilatie onvoldoende zijn afgedicht gaat dit ten koste van je stroomverbruik. Bovendien wordt er onvoldoende geventileerd en bestaat er risico op vochtproblemen en een slecht binnenklimaat. Bij een balansventilatiesysteem veroorzaken luchtlekken in de ventilatiekanalen onbalans. Deze onbalans veroorzaakt een slecht rendement van de warmte terugwinning, een hoog stroomverbruik of onvoldoende aanvoer van verse lucht, vochtproblemen en een slecht binnenklimaat.

Luchtlekken bij heteluchtverwarming

Ook bij heteluchtverwarming zorgen luchtlekken in de kanalen voor problemen. De aangevoerde warme lucht ontsnapt via de luchtlekken en komt dus niet aan op de plaats van bestemming. Je zult daardoor meer moeten stoken om het op de juiste temperatuur te krijgen. Dit veroorzaakt hoge kosten door de verspilling van gas en een hoog stroomverbruik van de ventilatoren. Wanneer er veel lekverlies is ontstaan comfortproblemen omdat bepaalde ruimtes niet meer goed warm worden. Omdat luchtkanalen vaak door de kruipruimte lopen bestaat er bovendien een gezondheidsrisico doordat vochtige, vervuilde lucht met radongas en schimmel wordt ingeblazen.

Controle van rieten daken met een rooktest

Een goed aangelegd rieten dak heeft een levensduur van 30 jaar. Vroeger waren rieten daken volledig open en behaalden ze die levensduur vrijwel altijd. Maar tegenwoordig brengen we isolatie onder het riet aan en daarbij is het zeer belangrijk dat de dakconstructie volledig luchtdicht is. Als gevolg van fouten ontstaat condensatie bij de naden en kieren. Hierdoor kan een rieten dak al binnen enkele jaren volledig verrotten. Laat daarom ter controle een gedegen onderzoek en een rooktest uitvoeren voordat het riet wordt aangebracht of wanneer je een bestaand rieten dak gaat isoleren!

Thermografie

Naast een rooktest met kunstmatige rook maken kunnen wij gebruik maken van drukverschilmeters, anemometers, thermografie om luchtlekken op te sporen. Daarnaast maken wij gebruik van ultragrafie om luchtlekken haarscherp in beeld te kunnen brengen. Naden en kieren kunnen vervolgens gericht worden hersteld. Zo helpen wij een eind te maken aan problemen zoals energieverlies, tochtklachten, schimmel of vochtophopingen in gevels of dakconstructies. Wij hebben de beschikking over geavanceerde warmtebeeldcamera’s waarmee wij temperatuur verschillen van 0,03 milli Kelvin detecteren. Hierdoor zijn wij in staat om het hele jaar onderzoek doen naar de oorzaken van tochtklachten en een hoog energieverbruik.

Enkele voorbeelden van rookproeven

Wanneer biedt een rookproef uitkomst?

 • Bij geuroverlast
 • Bij tochtklachten
 • Bij geluidsoverlast
 • Bij schimmel in huis
 • Bij vochtproblemen
 • Bij (interne)condensatie
 • Bij kwaliteitscontrole nieuwbouw
 • Voor aanleg vloerverwarming
 • Voor installatie warmtepomp
 • Bij een hoog energieverbruik
 • Bij slecht werkend ventilatiesysteem
 • Ter voorkoming van brandgevaar
 • Na woningrenovatie
 • Na realiseren aanbouw
 • Na plaatsen dakkapel
 • Na vervangen kozijnen
 • Na plaatsen van glas
 • Na plaatsing dakramen
 • Bij isoleren rieten dak
 • Bij kwaliteitscontrole van isolatie
 • Bij onzuinige heteluchtverwarming
 • Voor energiebesparende maatregelen

De kosten van een rookproef

Wat zijn de kosten van een rookproef?

De kosten voor het opsporen van tocht met gebruik van een rook zijn vanaf €395 voor een woning. De kosten van een rooktest voor andere toepassingen zijn afhankelijk van de opdracht. Neem hiervoor contact op het via onderstaande contactformulier, wij geven graag een offerte op maat!

In welke regio verzorgt Energiekeurplus een rookproef?

Het werkgebied waarin wij een rooktest uitvoeren bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland.

Gerelateerde diensten

Geschatte leestijd: 6 minuten