Rookproef

Luchtlekken worden zichtbaar tijdens een rooktest

Rookproef & Blowerdoor

Bij een luchtdichtheidstest maken wij gebruik van een Blowerdoor. Met onze geavanceerde blowerdoor apparatuur brengen we een gebouw in onderdruk of overdruk. Gelijktijdig meten we het verlies dat door luchtlekken in het gebouw plaatsvindt met een gecalibreerde drukmeter. Daarnaast maakt Energiekeurplus gebruik van een rookproef met kunstmatige rook of van thermografie om luchtlekken te lokaliseren zodat zij hersteld kunnen worden.

Luchtlekken

Luchtlekken zijn de oorzaak van vele problemen in woningen en gebouwen. Denk daarbij aan tocht, geluidsoverlast, aantasting van de constructie door interne condensatie, nare geuren en brandgevaar. Bovendien zijn luchtlekken één van de grootste oorzaken van warmteverlies in woningen en gebouwen omdat kostbare warmte door ongecontroleerde in- & exfiltratie verloren gaat. Door de grootste luchtlekken af te dichten is in veel gebouwen een energiebesparing van 20 tot wel 40% mogelijk!

Tijdens een rookproef visualiseren wij luchtbewegingen met gebruik van kunstmatige rook, zo brengen we de oorzaken van tochtklachten, geluidsoverlast en hoge energielasten in in beeld.

Rookproef toont luchtlekken

Om tochtklachten, energieverlies en aantasting van gebouwconstructies door condensatie te kunnen verhelpen moet eerst de locatie van luchtlekken worden vastgesteld. Na het opsporen kunnen ze worden afgedicht. Een rookproef met onschadelijke kunstmatige rook en een Blowerdoor is hiervoor een zeer doeltreffende methode. Tijdens een rookproef is de locatie van luchtlekken duidelijk zichtbaar te maken.

Veel voorkomende plaatsen van luchtlekken

Veel voorkomende plaatsen waar tijdens een luchtlekken worden aangetroffen zijn de aansluitingen rond ramen en deuren, bij kabel doorvoeren, bij de aansluitingen van vloeren op gevels en vooral bij die van gevels op daken. Wanneer doorvoeren door een vloer niet goed zijn afgedicht bestaat het risico dat door de luchtlekken schadelijke, kankerverwekkende bodemgassen, zoals radon, de woon- of werkruimte kunnen binnentreden.

Controle van rieten daken

Een goed aangelegd rieten dak heeft een levensduur van 30 jaar. Vroeger waren rieten daken volledig open en werd deze levensduur vrijwel altijd behaald. Maar tegenwoordig wordt er isolatie onder het riet aangebracht en bij geïsoleerde rieten daken is het belangrijk dat de dakconstructie volledig luchtdicht is. Als gevolg van fouten ontstaat condensatie bij de naden en kieren. Hierdoor kan een rieten dak al binnen enkele jaren volledig verrotten. Laat daarom ter controle een onderzoek en een rooktest uitvoeren voordat het riet wordt aangebracht of wanneer je een bestaand rieten dak gaat isoleren!

Enkele voorbeelden van rookproeven

De kosten van een rookproef

De kosten voor een luchtdichtheidstest van een woonhuis inclusief rookproef zijn vanaf €350. De kosten van een rooktest voor andere toepassingen zijn afhankelijk van de opdracht, vraag hiervoor naar de mogelijkheden via onderstaand formulier. Ons werkgebied bestaat uit de provincie Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel.

Ja, ik wil graag een offerte voor een rooktest aanvragen!

Rookproef
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de privacy verklaring en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen.