Rookproef met blowerdoor en kunstmatige rook

Rookproef

Tochtklachten brengen wij in beeld tijdens een rookproef of rooktest

Home » Blowerdoor » Rookproef

Rookproef of rooktest

Bij een rookproef maken wij gebruik van een blowerdoor en kunstmatige rook. Een blowerdoor is een grote ventilator die wij tijdelijk in een deuropening plaatsen om een gebouw in onderdruk of in overdruk te brengen. Tijdens een rookproef maken we gebruik van overdruk om met kunstmatige rook de oorzaken van verborgen gebreken doelgericht op te sporen. Met gebruik van rook brengen wij de oorzaken van overbodig warmteverlies, tochtklachten en nare geuren haarscherp in beeld. Daarnaast kunnen wij in combinatie met thermografie controleren we of een woning geschikt is voor het gebruik van een warmtepomp.

Rookproef toont luchtlekken

Infiltratie en exfiltratie door luchtlekken zijn de oorzaak van tochtklachten en vele andere problemen in huis. Dit geldt niet alleen voor bestaande gebouwen, maar ook voor nieuwbouw. Enkele problemen die kunnen ontstaan als gevolg van slechte kierdichting zijn geluidsoverlast, nare geuren in huis, interne condensatie en gevaar op brandoverslag. Bovendien zijn luchtlekken één van de grootste oorzaken van warmteverlies in gebouwen omdat kostbare warmte ongehinderd verloren gaat. Door de grootste luchtlekken te laten opsporen en afdichten kun je veel problemen verhelpen. Bovendien is kan kierdichting je een energiebesparing van 20 tot wel 40% opleveren.

Tijdens een rookproef visualiseren wij luchtbewegingen met kunstmatige rook, zo brengen we de oorzaken van tochtklachten en warmteverlies haarscherp in beeld.

Rookproef brengt oorzaken van tocht in beeld

Om tochtklachten, energieverlies, condensatie, schimmels en aantasting van constructies te kunnen verhelpen stellen wij eerst de locatie van luchtlekken vast. Vervolgens kun je deze warmtelekken gericht laten afdichten door een bedrijf naar keuze. Een rookproef of rooktest met onschadelijke rook en een blowerdoor door een tochtspecialist is hiervoor de meest doeltreffende methode. Tijdens een rookproef brengen wij de oorzaken van tochtklachten haarscherp in beeld, bij voorkeur in combinatie met gebruik van thermografie. Daarnaast kunnen we met thermografie en een rookproef controleren welke aanpassingen aan een woning nodig zijn om te kunnen overstappen op een warmtepomp.

Veel voorkomende luchtlekken bij een rookproef

Er zijn een aantal veel voorkomende plaatsen van luchtlekken die wij aantreffen tijdens rookproeven. Dit zijn bijvoorbeeld de aansluitingen rond ramen en deuren, ventilatiekanalen, kabel doorvoeren, de aansluitingen van vloeren op gevels en vooral bij de aansluitingen van gevels op daken. Wanneer doorvoeren door een vloer niet voldoende kierdicht zijn uitgevoerd bestaat het risico dat schadelijke, kankerverwekkende bodemgassen, zoals radon, vanuit de kruipruimte binnen kunnen doordringen. Daarom is het voor je gezondheid belangrijk om luchtlekken af te dichten!

Last van een nare geur in huis? Laat een rooktest uitvoeren

Een nare geur in huis is een hinderlijk probleem waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar vaak is het lastig om vast te stellen waar een vieze geur vandaan komt. Veel klachten klachten die wij ontvangen gaan over vieze kookluchtjes of sigarettenrook in huis. De de buren worden vaak – al dan niet terecht – van de geuroverlast verdacht. Maak daarom gebruik van onze rookproef, wij hebben een ruime ervaring in het opsporen van de werkelijke oorzaken van ongewenste luchtjes in huis. Bij ons onderzoek maken we gebruik van een blowerdoor en kunstmatige rook. Tijdens een rookproef of rooktest leggen wij de oorzaken van geuroverlast onomstotelijk vast.

Rookproef bij ventilatiekanalen

Voor een goede werking van je ventilatie is het belangrijk dat de ventilatiekanalen voldoende luchtdicht zijn. Bij mechanische afzuiging gaan luchtlekken allereerst ten koste van je stroomverbruik. Daarnaast ventileer je onvoldoende waardoor het risico op vochtproblemen en een slecht binnenklimaat ontstaat. Bij balansventilatie veroorzaken luchtlekken in de ventilatiekanalen onbalans. Deze onbalans geeft een slecht rendement van de warmte terugwinning en een hoog stroomverbruik, of onvoldoende aanvoer van verse lucht. Met vochtproblemen en een slecht binnenklimaat als gevolg. Laat daarom de luchtdichtheid van ventilatiekanalen onderzoek met behulp van een rookproef. Zo voorkom je een slecht binnenklimaat, energieverlies, en geluidsoverlast.

Rookproef bij heteluchtverwarming

Ook bij heteluchtverwarming zorgen luchtlekken in de kanalen voor problemen. De aangevoerde warme lucht ontsnapt via de luchtlekken en komt dus niet aan op de plaats van bestemming. Daardoor zul je onnodig veel meer moeten stoken om het in huis lekker op temperatuur te krijgen. Dit veroorzaakt hoge kosten door de verspilling van gas én ook door het onnodige draaien van de ventilatoren. Wanneer er te veel lekverlies is ontstaan comfortproblemen omdat bepaalde ruimtes niet meer goed warm worden. Omdat luchtkanalen vaak door de kruipruimte lopen bestaat er bovendien een gezondheidsrisico doordat vochtige, vervuilde lucht met radongas en schimmel wordt ingeblazen.

Rookproef ter controle van rieten daken

Een goed aangelegd rieten dak heeft een levensduur van 30 jaar. Vroeger waren rieten daken open, waardoor ze vrijwel altijd een levensduur van 30 jaar behaalden. Maar tegenwoordig brengen we isolatie onder het riet aan, en daarbij is het zeer belangrijk dat de dakconstructie volledig luchtdicht is uitgevoerd. Als gevolg van fouten in de uitvoering ontstaan luchtlekken. Met het risico op condensatie bij de naden en kieren als gevolg. Hierdoor kan een rieten dak al binnen enkele jaren volledig verrotten. Laat daarom ter controle altijd een rookproef uitvoeren wanneer je rieten dak laat plaatsen of een bestaand rieten dak laat isoleren!

Enkele voorbeelden van een rookproef

Wanneer biedt een rookproef uitkomst?

De kosten van een rookproef

Wat zijn de kosten van een rookproef?

De kosten voor het opsporen van tocht met gebruik van een rook zijn vanaf €395 voor een woning. De kosten van een rooktest voor andere toepassingen zijn afhankelijk van de opdracht. Neem hiervoor contact op het via onderstaande contactformulier, wij geven graag een offerte op maat!

In welke regio verzorgt Energiekeurplus een rookproef?

Het werkgebied waarin wij een rooktest uitvoeren bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland.