Rookproef & Blowerdoor

Bij een luchtdichtheidstest maken wij gebruik van een blowerdoor. Met deze apparatuur brengen we een gebouw in onderdruk of overdruk. Gelijktijdig meten we het verlies dat door luchtlekken in een gebouw plaatsvindt met een gekalibreerde drukmeter. Daarnaast maken wij tijdens een blowerdoortest regelmatig gebruik van een rookproef of rooktest met kunstmatige rook om de oorzaken van tochtklachten of van nare geuren op te sporen zodat de problemen vervolgens gericht hersteld kan worden.

Luchtlekken veroorzaken tocht in huis

Infiltratie en exfiltratie door luchtlekken zijn de oorzaak van tocht en vele problemen in woningen en andere gebouwen. Denk daarbij aan geluidsoverlast, aantasting van de constructie door interne condensatie, nare geuren en brandgevaar. Bovendien zijn luchtlekken één van de grootste oorzaken van warmteverlies in woningen en gebouwen omdat kostbare warmte door ongecontroleerde in- & exfiltratie ongehinderd verloren gaat. Door de grootste luchtlekken af te dichten kun je daarom veel ellende voorkomen. Bovendien is hierdoor in een energiebesparing van 20 tot wel 40% mogelijk!

“Tijdens een rookproef visualiseren wij luchtbewegingen met kunstmatige rook, zo brengen we de oorzaken van tocht, geluidoverlast, nare geuren en hoge energielasten in beeld.”

– Energiekeurplus

Rookproef toont luchtlekken

Om tochtklachten, stankoverlast, energieverlies en aantasting van gebouwconstructies door condensatie te kunnen verhelpen stellen wij eerst de locatie van luchtlekken vast. Vervolgens kun je deze lekken gericht laten afdichten door een bedrijf naar keuze. Een rookproef of rooktest met onschadelijke kunstmatige rook en een blowerdoor door een tochtspecialist is hiervoor de meest doeltreffende methode. Tijdens een rookproef brengen wij de oorzaken van tocht namelijk haarscherp in beeld.

Veel voorkomende plaatsen van infiltratie tijdens een rooktest

Er zijn een aantal veel voorkomende plaatsen van luchtlekken die wij aantreffen tijdens een rooktest. Dit zijn bijvoorbeeld de aansluitingen rond ramen en deuren, ventilatiekanalen, kabel doorvoeren, de aansluitingen van vloeren op gevels en vooral bij de aansluitingen van gevels op daken. Wanneer doorvoeren door een vloer niet goed zijn afgedicht ontstaat naast tocht het risico dat schadelijke, kankerverwekkende bodemgassen, zoals radon, de woon- of werkruimte kunnen binnentreden. Daarom is het voor je gezondheid ook belangrijk om luchtlekken te laten afdichten!

Last van een nare geur in huis?

Een nare geur in huis is een hinderlijk probleem waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Maar het is vaak lastig om met zekerheid vast te stellen waar de vieze geur vandaan komt. Vaak horen wij klachten over vieze kookluchtjes of sigarettenrook in huis. In veel gevallen word de de buren – al dan niet terecht – van de geuroverlast verdacht. Maak daarom gebruik van onze rooktest, wij hebben een ruime ervaring in het opsporen van de werkelijke oorzaken van ongewenste luchtjes in huis. Bij ons onderzoek maken we gebruik van een blowerdoor en kunstmatige rook. Tijdens een rooproef of rooktest leggen wij de oorzaken van geuroverlast onomstotelijk vast.

Controle van rieten daken met een rooktest

Een goed aangelegd rieten dak heeft een levensduur van 30 jaar. Vroeger waren rieten daken volledig open en behaalden ze die levensduur vrijwel altijd. Maar tegenwoordig brengen we isolatie onder het riet aan en daarbij is het zeer belangrijk dat de dakconstructie volledig luchtdicht is. Als gevolg van fouten ontstaat condensatie bij de naden en kieren. Hierdoor kan een rieten dak al binnen enkele jaren volledig verrotten. Laat daarom ter controle een gedegen onderzoek en een rooktest uitvoeren voordat het riet wordt aangebracht of wanneer je een bestaand rieten dak gaat isoleren!

Thermografie

Naast een rooktest met kunstmatige rook maken kunnen wij gebruik maken van drukverschilmeters, anemometers, thermografie om luchtlekken op te sporen. Daarnaast maken wij gebruik van ultragrafie om luchtlekken haarscherp in beeld te kunnen brengen. Naden en kieren kunnen vervolgens gericht worden hersteld. Zo helpen wij een eind te maken aan problemen zoals energieverlies, tochtklachten, schimmel of vochtophopingen in gevels of dakconstructies. Wij hebben de beschikking over geavanceerde warmtebeeldcamera’s waarmee wij temperatuur verschillen van 0,03 milli Kelvin detecteren. Hierdoor zijn wij in staat om het hele jaar onderzoek doen naar de oorzaken van tochtklachten en een hoog energieverbruik.

Enkele voorbeelden van rookproeven

De kosten van een rookproef

Wat zijn de kosten van een rookproef?

De kosten voor het opsporen van tocht met gebruik van een rook zijn vanaf €350 voor een woning. De kosten van een rooktest voor andere toepassingen zijn afhankelijk van de opdracht. Neem hiervoor contact op het via onderstaande contactformulier, wij geven graag een offerte op maat!

In welke regio verzorgt Energiekeurplus een rookproef?

Het werkgebied waarin wij een rooktest uitvoeren bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland.

Waarom kiest men voor ons?

 • 13 jaar ervaring
 • Kennis van zaken
 • Gedegen onderzoek
 • Uitstekende service
 • Heldere rapportages
 • Passiefhuis Vakman
 • Bouwkundig inspecteur
 • Level 3 Blowerdoor Tester
 • Gecertificeerd energieadviseur
 • Optical Gas Imaging specialist
 • Level 3 gecertificeerd Thermograaf
 • Gecertificeerd ultrasoon inspecteur

Ja, ik wil graag een offerte voor een rookproef of rooktest aanvragen!

Rookproef
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de privacy verklaring en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen.

Gerelateerde diensten