Laat alle warmtelekken in je huis opsporen en voorkom onnodig warmteverlies.

Warmtelekken

Laat de warmtelekken in je huis opsporen en voorkom onnodig warmteverlies

Home » Warmtelekken

Warmtelekken

Wanneer je een huis wilt laten verduurzamen is het belangrijk om eerst alle warmtelekken te laten opsporen door een specialist. Door deze lekken in de schil van je huis vooraf te laten opsporen en herstellen voorkom je namelijk veel onnodig warmteverlies en torenhoge stookkosten. Maar ook tochtklachten, vochtproblemen, schimmels, gebouwschade en zelfs gezondheidsrisico’s kunnen wij op basis van een goed onderzoek helpen voorkomen.

Wat zijn warmtelekken?

Warmtelekken in gebouwen bestaan in drie soorten: luchtlekken, isolatiegebreken en vocht zijn de drie oorzaken van onnodig warmteverlies. Inmiddels weten de meeste mensen wel dat een energiezuinig, comfortabel huis goed geïsoleerd behoort te zijn. Maar bijna niemand is zich ervan bewust dat slechte kierdichting en ververborgen vocht twee andere belangrijke oorzaken van warmteverlies in huis zijn. Als gevolg van luchtlekken ontstaan vervelende tochtklachten. Maar naden en kieren veroorzaken ook condensatie en luchtbewegingen door isolatiematerialen waardoor de isolatiewaarde ervan grotendeels verloren gaat.

Wat is de beste manier om warmtelekken op te sporen?

Met een warmtebeeldcamera kunnen wij warmteverlies als gevolg van isolatiegebreken haarscherp in beeld brengen. gebracht. Maar de warmteverliezen als gevolg van luchtlekken blijven tijdens zo’n onderzoek buiten beeld. Om warmtelekken zoals verborgen naden en kieren op te kunnen sporen moeten we gebruik maken van een blowerdoor. Met een blowerdoor kan er wind op de gevels van een woning worden nagebootst. Dit stelt ons in staat om alle warmtelekken in beeld te brengen met thermografie, luchtsnelheidsmeter en kunstmatige rook.

Hoe gaat ons onderzoek in zijn werk?

Tijdens ons onderzoek naar warmteverlies plaatsen wij eerst tijdelijk een blowerdoor in een deuropening. We sluiten alle bedoelde openingen en afvoeren naar buiten toe af en zetten de verwarming en de ventilatie uit. Vervolgens stellen we de blowerdoor in werking en kan het onderzoek beginnen. Als gevolg van onderdruk stroomt koude buitenlucht door verborgen naden en kieren naar binnen. Dit stelt ons in staat om met thermografie, kunstmatige rook en vochtmetingen alle oorzaken van warmteverlies in beeld te brengen.

Voorbeelden van onderzoek naar warmtelekken

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt markt. Wij zijn de expert in bouwkundige inspecties, energieadvies, thermografie – ITC Level 3 gecertificeerd – & blowerdoortest. Wij doen onderzoek naar warmteverlies in gebouwen in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland.