Inspectie zonnepanelen

Zonnepanelen inspectie

PV inspectie door een Level 3 gecertificeerd thermografie expert

Home » Inspectie zonnepanelen

Inspectie van zonnepanelen

Het behaalde rendement is van grote invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Daarom is het belangrijk dat je een zonnestroom installatie altijd laat controleren. Zowel bij oplevering als voor het vervallen van de garantie termijn. Na een PV inspectie kun je er pas zeker van zijn dat je panelen veilig zijn en dat ze de voorspelde opbrengst ook in de werkelijkheid behalen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit afzonderlijke zonnecellen waarmee zonne-energie wordt opgewekt. Het is sterk aan te raden om PV panelen bij oplevering te laten controleren. Met het blote oog is namelijk niet te zien of de panelen wel optimaal functioneren. Maar gebreken bij zonnepanelen leiden tot temperatuur veranderingen. Vandaar dat wij problemen in PV installaties met thermografie snel kunnen opsporen. Met met gebruik van thermografie kunnen wij problemen zoals beschadigde zonnecellen, defecte bypass-dioden, delaminatie, disfunctionele strings en slechte verbindingen haarscherp in beeld brengen.

Defecten bij zonnepanelen

Zonnecellen zijn in serie geschakeld, daardoor kan één defect in een zonnecel er toe leiden dat het rendement van de complete zonnestroom installatie sterk daalt. Het voorspelde rendement wordt dan bij lange na niet meer behaald. Tijdens een PV inspectie worden eventuele defecten in een zonnestroom installatie opgespoord en vastgelegd. Na een inspectie kan daarmee aan de hand van geconstateerde afwijkingen mogelijk aanspraak op de garantie worden gedaan.

Zijn mijn zonnepanelen wel veilig?

De kabels van de zonnepanelen en de zonnepanelen zelf staan constant bloot aan zon, regen, wind. Daardoor bestaat het risico op beschadiging van kabels beschadigd en andere componenten. Op zonnige dagen wordt veel stroom door de zonnepanelen opgewekt. Wanneer er zich ergens in de installatie een slechte verbinding bevindt ontstaat hier veel warmte en mogelijk zelfs brandgevaar.

Inspectie van zonnepanelen

Bij de inspectie van zonnepanelen en zonneparken maakt Energiekeurplus in veel gevallen gebruik van een professionele drone voorzien van een warmtebeeldcamera. Zodat wij de kwaliteit van zonnestroom installaties efficiënt in beeld kunnen brengen. Wij leggen afwijkingen en gebreken vast in een heldere rapportage zodat gebreken kunnen worden hersteld en onveilige situaties, brandgevaar en rendementsverlies kunnen worden vermeden.

Thermografie bij zonnepanelen

Of het nu gaat om slecht functionerende strings, niet aangesloten panelen, defecte cellen, junction boxen of bypass diodes. Tekortkomingen bij zonnepanelen leiden in altijd tot afwijkende temperaturen, die dus op warmtebeelden te herkennen zijn. Een inspectie met gebruik van thermografie is daarom de manier voor een efficiënte kwaliteitscontrole bij zonnepanelen. Wij voeren thermografie inspecties bij zonnepanelen uit op een zonnig moment met een zoninstraling van 500 – 600 W/m2. Een Thermografie inspectie kan bovendien bij functionerende installaties worden toegepast.

Enkele voorbeelden van zonnepanelen inspecties

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke & particuliere markt. Wij zijn de partner van woning- en gebouweigenaren, aannemers en overheden. Energiekeurplus is specialist in energiebesparing, thermografie – ITC Level 3 – & blowerdoor. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor de inspectie van zonneweides en grote gebouwen zijn wij landelijk inzetbaar, dus maak ook gebruik van onze diensten.

Waarom kiest men voor ons?

 • 15 jaar ervaring
 • Kennis van zaken
 • Gedegen onderzoek
 • Uitstekende service
 • Heldere rapportages
 • Passiefhuis Vakman
 • Drone inspecteur
 • Energieadviseur
 • Bouwkundig inspecteur
 • Level 3 Blowerdoor Tester
 • Gecertificeerd BENG expert
 • Optical Gas Imaging specialist
 • Level 3 gecertificeerd Thermograaf
 • Gecertificeerd ultrasoon inspecteur