Passiefhuis test in Emmen

Passiefhuis test

Passiefhuis test

Tijdens een passiefhuis test tonen wij met gebruik van een blowerdoor aan of een gebouw aan de strenge eisen voor luchtdichtheid van het Passiefhuis Instituut voldoet. Een geslaagde luchtdichtheidstest is een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor een Passiefhuis certificaat. Daarnaast moet een passiefhuis op koudebruggen worden gecontroleerd. Energiekeurplus kan hierbij als iPHA gecertificeerd Passiefhuis Vakman, ITC Level 3 thermograaf, bouwkundig inspecteur en Level 3 Blowerdoor Tester van dienst zijn.

Wat is een passiefhuis

Een passiefhuis is een gebouw dat volgens de hoogste normen voor isolatie en luchtdichtheid wordt gebouwd. Een passiefhuis is een duurzaam, comfortabel en gezond gebouw gebouw dat nauwelijks energie nodig heeft om het ’s winters warm en ’s zomer koel te blijven. Het maximale energieverbruik in een passiefhuis bedraagt slechts maximaal 15W/m2 gebruiksoppervlak per jaar. Om hieraan te voldoen moet het aantoonbaar zeer goed geïsoleerd, kierdicht en vrij van koudebruggen zijn. Bovendien maakt het gebruik worden van triple glas en zonwering op de juiste oriëntaties.

Passiefhuis eisen

Voor het verkrijgen van een passiefhuis certificaat is de luchtdichtheid van de woning zeer belangrijk. Vandaar dat je zult moeten aantonen dat aan strenge eisen voor luchtdichtheid is voldaan. Energiekeurplus meet tijdens een passiefhuis test of een gebouw aan de minimale eisen van luchtdichtheid voldoet. Hiervoor maken wij gebruik van een blowerdoor. De eisen voor een passiefhuis zijn een maximale n50 waarde van 0,60 luchtwisselingen per uur of een QV10 waarde van ten hoogste 0,15 dm3/s/m2 gebruiksoppervlak. Een andere eis voor een passiefhuis is bewijs dat het gebouw vrij van koudebruggen is. Dit kan zodra de omstandigheden daarvoor geschikt zijn door Energiekeurplus tijdens een aanvullende thermografie inspectie worden aangetoond.

Passiefhuis test

Een volledige passiefhuis test bestaat uit een blowerdoortest type B en type A. Een B-test is een luchtdichtheidstest die wordt uitgevoerd voor de afbouwfase wanneer een gebouw wind & waterdicht is. Tijdens deze test sporen wij eventuele naden en kieren op zodat zij nog tegen relatief lage kosten hersteld kunnen worden. Vervolgens kan tijdens een blowerdoortest type A worden aangetoond dat het gebouw inderdaad aan de eisen voor luchtdichtheid voldoet. Tenslotte dient met gebruik van thermografie – op een eerstvolgend geschikt moment – te worden aangetoond dat het gebouw vrij van koudebruggen en andere isolatiegebreken is.

Ultragrafie inspectie

In plaats van de eerste luchtdichtheidstest kunnen wij – als gecertificeerd ultrasoon inspecteur – ook een ultragrafie inspectie uitvoeren. Bij een ultragrafie inspectie van een Passiefhuis maken wij gebruik van een van een ultrasoon camera en een toongenerator die een hoogfrequent geluid produceert. Dit geluid is niet hoorbaar voor mensen, maar is wel met onze camera te detecteren, en is bovendien vervolgens ook te fotograferen. Op deze wijze kunnen wij met onze ultrasoon camera luchtlekken niet alleen opsporen, maar ook haarscherp in beeld brengen. Ultragrafie heeft een aantal belangrijke voordelen. Een ultragrafie inspectie kan al worden uitgevoerd voordat een gebouw winddicht is gemaakt, wij kunnen bouwelementen kunnen zelfs al op de bouwplaats of in de fabriek controleren. Bovendien is ultragrafie, in tegenstelling tot een blowerdoortest onafhankelijk van de weersomstandigheden.

Enkele beelden van een passiefhuis test

Een Passiefhuis is een gebouw waarin het thermisch comfort kan worden bereikt door de naverwarming van de verse lucht die noodzakelijk is voor voldoende luchtkwaliteit zonder extra luchtcirculatie.

De kosten van een passiefhuis test

De kosten voor van een passiefhuis test met gebruik van blowerdoor zijn afhankelijk van het type gebouw en de grootte van het gebouw. Voor een blowerdoortest of een aanvullend thermografisch onderzoek van een passiefhuis geven wij graag een offerte op maat! 

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en zakelijke markt. Wij zijn de partner van woning- en gebouweigenaren, architecten en overheden in energiebesparing, lekdetectie, bouwkundige inspecties, thermografie – ITC Level 3 – & blowerdoortest. Daarnaast zijn wij gecertificeerd als Passiefhuis Vakman door het Duitse Passiefhuis Instituut. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en de kop van Noord-Holland, maar op het gebied van Passiefhuistesten zijn wij landelijk actief.

Waarom kiest men voor ons?

 • 15 jaar ervaring
 • Kennis van zaken
 • Gedegen onderzoek
 • Uitstekende service
 • Heldere rapportages
 • Passiefhuis Vakman
 • Drone inspecteur
 • Energieadviseur
 • Bouwkundig inspecteur
 • Level 3 Blowerdoor Tester
 • Gecertificeerd BENG expert
 • Optical Gas Imaging specialist
 • Level 3 gecertificeerd Thermograaf
 • Gecertificeerd ultrasoon inspecteur