Paasiefhuis test met gebruik van Blowerdoor.

Passiefhuis test

Tijdens een passiefhuis test wordt met een blowerdoor aangetoond of een gebouw voldoet aan de strenge eisen voor luchtdichtheid die zijn voorgeschreven door het Passiefhuis Instituut. Een geslaagde luchtdichtheidstest is een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor een Passiefhuis certificaat. Daarnaast moet een passiefhuis op koudebruggen worden gecontroleerd. Energiekeurplus kan hierbij als iPHA gecertificeerd Passiefhuis Vakman, ITC Level 3 thermograaf en Level 3 Blowerdoor Tester van dienst zijn.

Wat is een passiefhuis

Een passiefhuis is een gebouw dat volgens de hoogste normen voor isolatie en luchtdichtheid wordt gebouwd. Een passiefhuis is een duurzaam, comfortabel en gezond gebouw gebouw dat nauwelijks energie nodig heeft om het ’s winters warm en ’s zomer koel te blijven. Het maximale energieverbruik in een passiefhuis bedraagt slechts maximaal 15W/m2 gebruiksoppervlak per jaar. Om hieraan te voldoen moet het aantoonbaar zeer goed geïsoleerd, kierdicht en vrij van koudebruggen zijn. Bovendien maakt het gebruik worden van triple glas en zonwering op de juiste oriëntaties.

Een Passiefhuis is een gebouw waarin het thermisch comfort kan worden bereikt door de naverwarming van de verse lucht die noodzakelijk is voor voldoende luchtkwaliteit zonder extra luchtcirculatie.

Passiefhuis eisen

Voor het verkrijgen van een passiefhuis certificaat moet je onder meer aantonen dat aan strenge eisen voor luchtdichtheid is voldaan. Energiekeurplus meet tijdens een passiefhuis test of een gebouw aan de minimale eisen van luchtdichtheid voldoet. Hiervoor maken wij gebruik van een blowerdoor. De eisen voor een passiefhuis zijn een maximale n50 waarde van 0,60 luchtwisselingen per uur of een QV10 waarde van ten hoogste 0,15 dm3/s/m2 gebruiksoppervlak. Een andere eis voor een passiefhuis is bewijs dat het gebouw vrij van koudebruggen is. Dit kan door Energiekeurplus met een aanvullende thermografie inspectie worden aangetoond.

Passiefhuis test

Een passiefhuis test bestaat uit een blowerdoortest type B en type A. Een B-test is een luchtdichtheidstest die wordt uitgevoerd voor de afbouwfase wanneer een gebouw wind & waterdicht is. Tijdens deze test sporen wij eventuele naden en kieren op zodat zij nog tegen lage kosten hersteld kunnen worden. Vervolgens kan tijdens een Blowerdoortest type A worden aangetoond dat het gebouw inderdaad aan de eisen voor luchtdichtheid voldoet. Tenslotte dient met gebruik van aanvullende thermografie – op een eerstvolgend geschikt moment – te worden aangetoond dat het gebouw vrij van koudebruggen en andere isolatiegebreken is.

De kosten van een passiefhuis test

De kosten voor van een passiefhuis test met gebruik van blowerdoor zijn afhankelijk van het type gebouw en de grootte van het gebouw. Voor een blowerdoortest of een aanvullend thermografisch onderzoek van een passiefhuis geven wij graag een offerte op maat! 

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en zakelijke markt. Wij zijn de partner van woning- en gebouweigenaren, architecten en overheden in energiebesparing, lekdetectie, thermografie – ITC Level 3 – & blowerdoor. Daarnaast zijn wij gecertificeerd als Passiefhuis Vakman door het Duitse Passiefhuis Instituut. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Ja, ik wil graag een passiefhuis test aanvragen!

Passiefhuis test
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de privacy verklaring en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen.

Hartelijk dank voor het rapport!

Supersnel, top! Ook over de inhoud, de rapportage en de leesbaarheid ben ik zeer tevreden.
– K. Sikma, Groningen

Bedankt voor de rapportage!

Helder & snel. Daar kan ik wat mee!
– M. Bouman, Slochteren

Dank voor de rapportage!

Mooi duidelijk rapport met acties voor de zomer zodat we er van de winter warmpjes bij zitten.
– J. van der Sluis, Lelystad