Vleermuizen onderzoek

Energiekeurplus is ITC Level 3 gecertificeerd expert in thermografie en heeft zich gespecialiseerd in onderzoek naar vleermuizen. Bij een vleermuisonderzoek maken wij gebruik van geavanceerde warmtebeeldcamera’s, batdetectors en professionele analyse software. De batdetector en thermografie stellen ons in staat om de dieren zeer efficiënt op te sporen en vervolgens duidelijk in beeld te brengen wanneer zij na zonsondergang op insecten jagen met gebruik van ultrasoon geluid.

Waar leven vleermuizen?

Vleermuizen houden zich van nature op in holle bomen en in natuurlijke naden, kieren en spleten. Maar zonder dat velen zich er bewust van zijn komt de vleermuis tegenwoordig veel in gebouwen voor. Overdag slapen de dieren, veelal in schuren en in onze woningen, verstopt in de holtes van spouwmuren, onder de dakpannen en op zolders.

Renovatie, sloop en woningisolatie

Steeds vaker komen vleermuizen en vogels in de problemen door sloop, het kappen van oude bomen en door renovaties. Vooral de huidige isolatieprogramma’s tasten de leefomgeving van de vleermuis in hoog tempo aan. Gerenoveerde woningen en nieuwe gebouwen moeten voldoen aan hoge isolatiewaarden en een goede kierdichtheid en bieden de dieren daarom geen nieuwe woonruimte meer.

Wet natuurbescherming

Alle 17 vleermuissoorten die in ons land voorkomen zijn beschermde dieren. Vleermuizen maken in de loop van het jaar gebruik van verschillende verblijfplaatsen. Al deze verblijfplaatsen zijn wettelijk beschermd en mogen niet verstoord worden zonder ontheffing. Bij sloop, bouw en renovatieprojecten is het daarom verplicht om vooraf onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen te doen.

Vleermuizen onderzoek

Wij onderzoeken of er in de omgeving van een van een sloop, bouw, of renovatieproject vleermuizen voorkomen en om welke soort(en) het gaat. Zo’n vleermuisonderzoek dient in de periode van half mei t/m half juni of van half juli t/m half augustus te worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen wij onderzoeken of vleermuiskasten al dan niet worden gebruikt, en voeren we quickscans uit. Bovendien helpen wij – als ITC Level 3 gecertificeerd thermografie expert – ecologen om vleermuizen in beeld te brengen met thermografie.

Voorbeelden van thermografie bij vleermuisonderzoek

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau. Wij werken voor woningcorporaties, architecten, aannemers, bouwbedrijven en particuliere opdrachtgevers. Wij zijn gespecialiseerd in vleermuizen onderzoek met gebruik van batdetctor en thermografie. We zijn ITC Level 3 gecertificeerd thermografie expert. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en de kop van Noord-Holland.

Hartelijk dank voor het rapport!

Supersnel, top! Ook over de inhoud, de rapportage en de leesbaarheid ben ik zeer tevreden.
– K. Sikma, Groningen

Bedankt voor de rapportage!

Helder & snel. Daar kan ik wat mee!
– M. Bouman, Slochteren

Dank voor de rapportage!

Mooi duidelijk rapport met acties voor de zomer zodat we er van de winter warmpjes bij zitten.
– J. van der Sluis, Lelystad