Tochtklachten
Professioneel onderzoek naar de oorzaken van tocht
Tochtklachten
Tochtklachten zijn de belangrijkste oorzaak van problemen met het binnenklimaat. Tochtproblemen in gebouwen komen veel voor en zijn meestal moeilijk te verhelpen. Vaak wordt gedacht de problemen het gevolg zijn van onvoldoende isolatie. Maar in de meeste gevallen blijken bouwfouten, zoals naden en kieren luchtstromen door de gebouwschil te veroorzaken. Verschillen in druk en temperatuur in huis leiden tot ongecontroleerde koude luchtstromen en tochtklachten. Dit is niet alleen onaangenaam koud, maar ongecontroleerde infiltratie en exfiltratie kunnen bovendien condensatie, schimmel, geluidsoverlast, nare geuren in huis, brandgevaar, gezondheidsproblemen en de aantasting van bouwconstructies veroorzaken.
Luchtlekken veroorzaken tocht in huis
Tochtklachten zijn zeer subjectief, de één heeft er veel last van terwijl de ander nauwelijks of geen problemen ervaart. Tocht is met het blote oog niet zichtbaar, vandaar dat het meestal moeilijk te achterhalen is waar de oorzaak van tochtklachten moeten worden gezocht. Energiekeurplus is tocht expert en kan een woning of bedrijfsgebouw met gebruik van een blowerdoor in onder- of in overdruk brengen. Op deze manier creëren wij dus een sterke kunstmatige luchtstroom door openingen in de gebouwschil. Vervolgens sporen wij de oorzaken van tocht op met gebruik van drukverschilmetingen, thermografie en kunstmatige rook. Daarnaast kunnen wij naden en kieren die tocht veroorzaken opsporen en haarscherp in beeld brengen met gebruik van ultragrafie.
Tochtonderzoek
Bij een tochtonderzoek maken wij in veel gevallen gebruik van een blowerdoortest. Een blowerdoor is een grote ventilator we tijdelijk in een deuropening plaatsen. Tijdens een blowerdoortest brengen we een gebouw in onderdruk of in overdruk. Met dit drukverschil bootsten wij een winddruk van 5 Bft op alle gevels tegelijk na. Bij onderdruk stroomt daardoor buitenlucht door alle verborgen naden en kieren. Met gebruik van kunstmatige rook en thermografie brengen wij de deze luchtlekken vervolgens haarscherp in beeld zodat tochtklachten gericht kunnen worden verholpen.
Tochtklachten bij een woning met een A-label
In oudere bestaande woningen is tocht in huis een veel voorkomend probleem, maar ook bij relatief jonge woningen en woningen met een goed energielabel komen regelmatig tochtklachten voor. Een groen energielabel geeft namelijk geen enkele garantie dat een woning ook echt energiezuinig en comfortabel is. De oorzaak hiervan is het feit dat de EP-adviseur die het energielabel opstelt in veel gevallen moet terugvallen op allerlei aannames, vooral wat betreft kierdichting en isolatiewaarden. Daardoor blijven de oorzaken van tochtklachten en een torenhoge energierekening vaak buiten beeld bij het opstellen van een energielabel. Daarnaast konden woningeigenaren tot voor kort zelf online een goedkoop een rammelend energielabel fabriceren. Vaak met onaangename verassingen voor de kopers daarvan als gevolg.
Een tochtonderzoek met blowerdoor, thermografie of kunstmatige rook toont de oorzaken van tochtklachten haarscherp aan!
Tochtklachten bij nieuwbouw
In oude gebouwen spelen natuurlijk vaak kou- en tochtklachten als gevolg van naden, kieren en onvoldoende isolatie. Nieuwbouw wordt steeds beter geïsoleerd, maar het is onze ervaring dat de luchtdichtheid van nieuwbouw helaas nog veel te wensen over laat. Door een combinatie van een hoog isolatieniveau, een lagere aanvoertemperatuur van verwarmingsinstallaties en onvoldoende kierdichting spelen daarom ook veel tochtproblemen bij nieuwbouw en na renovatie. Daarom onderzoeken wij de oorzaken van tochtklachten en voeren we tijdens een tochtonderzoek diverse metingen uit. Daarvoor hebben wij de beschikking over de modernste apparatuur zoals een geavanceerde ultrasooncamera, blowerdoor, drukverschilmeters, anemometers en een turbulentiemeter.
Tochtklachten en hoge lasten bij een warmtepomp
Ook na het overstappen op een warmtepomp ontstaan er vaak tochtklachten. Met een warmtepomp kun je een huis energiezuinig verwarmen, maar daar zijn wel een paar belangrijke voorwaarden voor. Wanneer een warmtepomp te hard moet werken zal zijn verbruik namelijk exponentieel toenemen. Daarom is het belangrijk dat je huis kierdicht en goed geïsoleerd is. Bovendien is het belangrijk dat je gebruik maakt van vloerverwarming met en een lage aanvoertemperatuur. Wanneer dit niet het geval is krijg je onherroepelijk te maken met tochtklachten en een torenhoge energieverbruik. Bovendien loop je het risico dat op je warmtepomp het op koude dagen plotseling helemaal voor gezien houdt.
Tochtklachten na aanleg van vloerverwarming
Veel mensen denken bij vloerverwarming aan warme voeten en een aangenaam wooncomfort. Maar na het aanleggen van van vloerverwarming in een bestaande woning ontstaan helaas juist vaak tochtklachten. Door de oude radiatoren, die strategisch onder de kozijnen zijn geplaatst, stroomt water van 80 graden. Daardoor wordt veel tocht via naden en kieren rond de kozijnen gecamoufleerd. Nadat de lelijke oude radiatoren verdwenen zijn krijgt de tocht via naden en kieren rond de kozijnen plotseling vrij spel. En bovendien kan de koude lucht veel verder in huis doordringen omdat de vloerverwarming op een lagere aanvoertemperatuur staat ingesteld.
Tochtklachten na plaatsing van nieuwe kozijnen
Ook na het plaatsen van nieuwe kozijnen kunnen plotseling tochtklachten ontstaan. Slecht sluitende ventilatieroosters boven de ramen in combinatie met mechanische afzuiging veroorzaken veel problemen, maar ook de wijze van het aanbrengen van nieuwe kozijnen laat vaak te wensen over. De aansluitingen van de kozijnen op de gevels worden rondom namelijk vaak niet van kierdichting voorzien. Maar men gaat er vaak ten onechte vanuit dat de rubbers op de kozijnen wel naadloos zullen aansluiten op de oude, onregelmatige houten stelkozijnen. Behalve tochtklachten zijn de gevolgen hiervan ook vaak geluidsoverlast, condensatie, schimmel en scheurvorming rond de kozijnen.
Tochtklachten in de uitbouw
Ook bij het plaatsen van een uitbouw gaan dingen tijdens de bouw niet altijd zoals het eigenlijk zou moeten. Vaak begint de ellende al meteen na de doorbraak van de achtergevel, die moet worden opgevangen met een stalen constructie. En in veel gevallen worden de aansluitingen rond deze constructie namelijk niet voldoende afgedicht. Waardoor de ruimte boven het plafond van de aanbouw in open verbinding staat met de spouwmuur, met tocht uit de spotjes als gevolg. Wanneer is gekozen voor hout skelet bouw kan de buitenlucht zich vaak ook door de isolatie in de wand bewegen, en komt er dus ook tocht uit de stopcontacten.
Enkele voorbeelden van tochtonderzoek
De kosten van een tochtonderzoek
De prijs van een onderzoek naar de oorzaken van kou & tochtklachten bij een woning zijn vanaf €495. Heb je last van tocht in huis of op de werkvloer? Neem dan contact op, wij geven graag een offerte op maat!
Energiekeurplus doet onderzoek naar tochtklachten in woningen en bedrijfsgebouwen met gebruik van ultragrafie, blowerdoor & thermografie of kunstmatige rook in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland.
Waarom kiest men voor ons?
Wat zeggen klanten over onze werkzaamheden?
Hartelijk dank voor het uitgebreide en heldere rapport. Prima werk! We zijn meteen begonnen met de uitvoering van de aanbevelingen.
J.F. Meeder
EELDE, DRENTHE
Een uitermate helder rapport! Jouw adviezen hebben we uitgevoerd. Alle kieren bij de dakoplegging zijn geflexipurd en dat scheelt meteen veel.
S. Gall
PEINS, FRIESLAND
Hartelijk dank voor de rapportage! Het is een mooi duidelijk rapport met acties voor de zomer zodat we er van de winter warmpjes bij zitten.
J. van der Sluis
LELYSTAD, FLEVOLAND