Tochtklachten

Professioneel onderzoek naar de oorzaken van tocht

Tochtklachten

Tochtklachten zijn de belangrijkste oorzaak van problemen met het binnenklimaat. Tochtproblemen in gebouwen komen veel voor en zijn meestal moeilijk te verhelpen. Vaak wordt gedacht de problemen het gevolg zijn van onvoldoende isolatie. Maar in de meeste gevallen blijken bouwfouten, zoals naden en kieren luchtstromen door de gebouwschil te veroorzaken. Verschillen in druk en temperatuur leiden tot ongecontroleerde koude luchtstromen en tochtklachten. Dit is niet alleen onaangenaam koud, maar ongecontroleerde infiltratie en exfiltratie kunnen bovendien condensatie, schimmel, geluidsoverlast, nare geuren, brandgevaar, gezondheidsproblemen en de aantasting van bouwconstructies veroorzaken.

Luchtlekken veroorzaken tocht

Tochtklachten zijn zeer subjectief, de één heeft er veel last van terwijl de ander nauwelijks of geen problemen ervaart. Tocht is met het blote oog niet zichtbaar, vandaar dat het meestal moeilijk te achterhalen is waar de oorzaak van tochtklachten moeten worden gezocht. Energiekeurplus is tocht expert en kan een woning of bedrijfsgebouw met gebruik van een blowerdoor in onder- of in overdruk brengen. Op deze manier creëren wij een sterke kunstmatige luchtstroom door openingen in de gebouwschil. Vervolgens sporen wij de oorzaken van tocht op met gebruik van drukverschilmetingen, thermografie en kunstmatige rook. Daarnaast kunnen wij naden en kieren die tocht veroorzaken opsporen en haarscherp in beeld brengen met gebruik van ultragrafie.

Blowerdoortest bij kou en tochtklachten in een villa in Naarden

Blowerdoor

Bij een tocht onderzoek maken wij in veel gevallen gebruik van een blowerdoortest. Een blowerdoor is een grote ventilator we tijdelijk in een deuropening plaatsen. Tijdens een blowerdoortest brengen we een gebouw in onderdruk of in overdruk. Met dit drukverschil bootsten wij een winddruk van 5 Bft op alle gevels tegelijk na. Bij onderdruk stroomt daardoor buitenlucht door alle verborgen naden en kieren. Met gebruik van kunstmatige rook en thermografie brengen wij de deze luchtlekken vervolgens haarscherp in beeld zodat tochtproblemen gericht kunnen worden verholpen.

Tochtmetingen

In oude gebouwen spelen vaak kou- en tochtklachten als gevolg van naden, kieren en onvoldoende isolatie. Nieuwbouw wordt steeds beter geïsoleerd, maar onze ervaring is dat de luchtdichtheid helaas vaak te wensen over laat. Door een combinatie van een hoog isolatieniveau, een lagere aanvoertemperatuur van verwarmingsinstallaties en onvoldoende kierdichting spelen daarom ook veel tochtproblemen bij nieuwbouw en na renovatie. Wij onderzoeken de oorzaken van tochtklachten en voeren tijdens een tochtonderzoek diverse metingen uit. Wij hebben hiervoor de beschikking over de modernste apparatuur zoals een geavanceerde ultrasooncamera, blowerdoor, drukverschilmeters, anemometers en een turbulentiemeter.

Een onderzoek met blowerdoor, thermografie of kunstmatige rook toont de oorzaken van tochtklachten haarscherp aan!

Objectieve turbulentiemeting

Tocht wordt veroorzaakt door luchtstromen die een onaangename plaatselijke afkoeling van het lichaam veroorzaken en onbehaaglijk aanvoelen. De mate waarin luchtstromen als onaangenaam worden ervaren is afhankelijk van de luchtsnelheid, de temperatuur van de lucht en de turbulentie van de luchtstroom. Tijdens een turbulentiemeting kunnen wij deze waarden meten. Vervolgens kunnen we vaststellen in welke mate tocht en trek leiden tot subjectieve klachten. Dit doen wij door de trekfrequentie te berekenen, dit is het voorspelde percentage mensen dat zich oncomfortabel voelt als gevolg van luchtstromen. Een meting van de turbulentiegraad en trekfrequentie is de manier om vast te stellen of er werkelijk ernstige tochtproblemen op werkplekken spelen.

Voorbeelden van onderzoek naar tochtproblemen

Wat zijn de kosten van een tochtonderzoek?

Wat is de prijs van een onderzoek naar tochtklachten?

De prijs van een onderzoek naar de oorzaken van kou & tochtklachten bij een woning zijn vanaf €395. Heb je last van tocht in huis of op de werkvloer? Neem dan contact op, wij geven graag een offerte op maat!

Wat is het werkgebied van Energiekeurplus?

Energiekeurplus doet onderzoek naar tochtklachten in woningen en bedrijfsgebouwen met gebruik van ultragrafie, blowerdoor & thermografie of kunstmatige rook in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel.

Waarom kiest men voor ons?

 • 13 jaar ervaring
 • Kennis van zaken
 • Gedegen onderzoek
 • Uitstekende service
 • Heldere rapportages
 • Passiefhuis Vakman
 • Drone inspecteur
 • Energieadviseur
 • Bouwkundig inspecteur
 • Level 3 Blowerdoor Tester
 • Gecertificeerd BENG expert
 • Optical Gas Imaging specialist
 • Level 3 gecertificeerd Thermograaf
 • Gecertificeerd ultrasoon inspecteur

Gerelateerde diensten

Geschatte leestijd: 5 minuten