Tochtklachten

Professioneel onderzoek naar de oorzaken van tocht

Tochtklachten

Tochtverschijnselen en overbodig warmteverlies in gebouwen zijn veel voorkomende problemen die meestal moeilijk te verhelpen zijn. Vaak wordt gedacht zij het gevolg van een gebrek aan isolatie zijn. Maar in de praktijk blijken ze vrijwel altijd het gevolg te zijn van gebreken of bouwfouten zoals naden en kieren die luchtstromen door de gebouwschil veroorzaken. Verschillen in druk en temperatuur leiden tot ongecontroleerde koude luchtstromen en tochtklachten. Dit is niet alleen onaangenaam koud, maar de ongecontroleerde infiltratie kan bovendien condensatie, schimmel, geluidsoverlast, nare geuren, brandgevaar, gezondheidsproblemen en de aantasting van gebouwconstructies veroorzaken.

“Door de oorzaken van kou & tochtklachten op te sporen voorkom je comfortproblemen, gezondheidsklachten én hoge kosten van onderhoud en energie!”

Luchtlekken en tocht

Tocht in huis is met het blote oog niet zichtbaar, vandaar dat het meestal moeilijk te achterhalen is waar de oorzaak van tochtklachten moeten worden gezocht. Energiekeurplus is tocht expert en kan een woning of bedrijfsgebouw met gebruik van een blowerdoor in onder- of in overdruk brengen. Op deze manier creëren wij een sterke kunstmatige luchtstroom door openingen in de gebouwschil. Vervolgens sporen wij de oorzaken van tocht op met gebruik van drukverschilmetingen, thermografie en kunstmatige rook.

Blowerdoortest bij kou en tochtklachten in een villa in Naarden

Blowerdoor

Bij een tocht onderzoek maken wij gebruik van een blowerdoor. Een blowerdoor is een grote ventilator we tijdelijk in een deuropening plaatsen. Tijdens een blowerdoortest brengen we een gebouw in onderdruk of in overdruk. Met dit drukverschil bootsten wij een winddruk van 5 Bft op alle gevels tegelijk na. Bij onderdruk stroomt daardoor buitenlucht door alle verborgen naden en kieren. Met gebruik van kunstmatige rook en thermografie brengen wij de deze luchtlekken vervolgens haarscherp in beeld zodat tochtproblemen gericht kunnen worden verholpen.

Een onderzoek met blowerdoor, thermografie of kunstmatige rook toont de oorzaken van tochtklachten haarscherp aan!

– Energiekeurplus

Tochtproblemen en isolatiegebreken

In oude woningen spelen vaak isolatieproblemen en tochtklachten als gevolg van naden, kieren en onvoldoende of beschadigde isolatie. Nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar onze ervaring is dat de luchtdichtheid ervan vaak te wensen over laat. Met als resultaat dat er naar verhouding veel comfortklachten en kou & tochtproblemen in jonge en pas gerenoveerde gebouwen spelen. Door een hoger isolatieniveau en een lagere aanvoertemperatuur van vloerverwarmingsinstallaties valt tocht in nieuwe woningen sneller op.

Tochtmeting

Naast het opsporen van de oorzaken van kou & tochtklachten voeren wij tijdens een tocht onderzoek diverse metingen uit. Wij hebben hiervoor de beschikking over de modernste apparatuur zoals blowerdoors, een ductester, diverse drukverschilmeters, anemometers en een geavanceerde turbulentie – of tocht- meter. Met gebruik van deze tochtmeter kunnen subjectieve kou & tochtklachten op objectieve wijze worden vastgelegd. Dus heb je last van tocht in huis of op de werkvloer? Neem dan contact op voor een onderzoek!

Voorbeelden van onderzoek naar tochtproblemen

Wat zijn de kosten van een tochtonderzoek?

Wat is de prijs van een onderzoek naar tochtklachten?

De prijs van een onderzoek naar de oorzaken van kou & tochtklachten bij een woning zijn vanaf €395. Heb je last van tocht in huis of op de werkvloer? Neem dan contact op, wij geven graag een offerte op maat!

Wat is het werkgebied van Energiekeurplus?

Energiekeurplus doet onderzoek naar tochtklachten in woningen en bedrijfsgebouwen met gebruik van blowerdoor & thermografie of kunstmatige rook in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel.

Waarom kiest men voor ons?

 • 13 jaar ervaring
 • Kennis van zaken
 • Gedegen onderzoek
 • Uitstekende service
 • Heldere rapportages
 • Passiefhuis Vakman
 • Bouwkundig inspecteur
 • Level 3 Blowerdoor Tester
 • Gecertificeerd energieadviseur
 • Optical Gas Imaging specialist
 • Level 3 gecertificeerd Thermograaf
 • Gecertificeerd ultrasoon inspecteur

Ja, ik wil graag een offerte voor een onderzoek naar de oorzaken van tocht aanvragen!

Tochtklachten
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de privacy verklaring en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen.

Hartelijk dank voor het rapport!

Supersnel, top! Ook over de inhoud, de rapportage en de leesbaarheid ben ik zeer tevreden.
– K. Sikma, Groningen

Bedankt voor de rapportage!

Helder & snel. Daar kan ik wat mee!
– M. Bouman, Slochteren

Dank voor de rapportage!

Mooi duidelijk rapport met acties voor de zomer zodat we er van de winter warmpjes bij zitten.
– J. van der Sluis, Lelystad