Thermografie zonnepanelen

Thermografie zonnepanelen door een expert

Thermografie zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig in Nederland een “hot item”. Logisch, want de kosten van energie blijven maar stijgen. Is het niet als gevolg van de stroomprijs zelf, dan wel door de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de sterk gestegen energiebelasting. Dit in combinatie met de enorm gedaalde prijzen van zonnepanelen zorgt ervoor dat een investering in zonne-energie zelfs in ons natte Hollandse klimaat al snel rendabel is. Om er zeker van te zijn dat deze investering rendeert is periodieke thermografie bij zonnepanelen onmisbaar.

Veel zonnepanelen vertonen fouten

Er worden in Nederland dan ook volop zonnepanelen geplaatst. Sindskort vaak in de vorm van zonneparken en misschien ook wel op jouw dak. Maar haal jij wel het volle rendement uit je zonnepanelen? Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 20% van alle geïnstalleerde zonnepanelen fouten vertoont! Vaak zorgen defecte bypass dioden, slechte contacten, kortsluiting, celbreuk, glasbreuk, vervuiling en overmatige beschaduwing voor rendementsverlies. Hierdoor ontstaan hotspots en wordt lang niet het volledige rendement behaald. Bovendien leiden defecten in zonnestroom-installaties tot onveilige situaties en brandgevaar!

Wanneer laat je zonnepanelen controleren?

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen is het aan te raden om kort voor- of na oplevering een thermografisch onderzoek te laten uitvoeren. Eventuele fouten kunnen dan onmiddellijk door de installateur worden verholpen zonder veel rendementsverlies. Een ander aangewezen moment voor een infrarood inspectie van zonnepanelen is vóór het vervallen van de garantie termijn. Eventuele gebreken kunnen nog onder garantie, dus voor kosten van de leverancier, worden verholpen. Bij grotere zonnestroom-installaties en zonneparken is een jaarlijkse thermografie inspectie aan te raden.

“Laat je zonnepanelen controleren, liefst periodiek maar zeker na het plaatsen en voordat de garantie vervalt”

– Energiekeurplus
Thermografie bij zonnepanelen


Thermografie bij zonnepanelen

Hoe controleer je of zonnepanelen wel optimaal werken, voorkom je risico’s als brandgevaar én weet je zeker dat je alle potentiële energie uit je panelen haalt? Door je zonnestroom-installatie jaarlijks door Energiekeurplus te laten controleren met gebruik van thermografie. Wij sporen gebreken bij PV-installaties snel & efficiënt op. Vervolgens kun je de aangetroffen problemen gericht laten verhelpen. Zo voorkom je hotspots en brandgevaar en ben je er zeker van dat je investering in zonnepanelen ook werkelijk rendement oplevert!

Hotspots bij zonnepanelen

Hotspots zijn slecht presterende zonnecellen die zich als een weerstand gaan gedragen. De oorzaken hiervan zijn vervuiling, schaduw, beschadiging, productiefouten of opbrengstverschillen tussen zonnecellen in een serie (cell mismatch). De temperatuur van zo’n slecht presterende cel loopt daardoor op en veroorzaakt rendementsverlies en versnelde degradatie van het zonnepaneel. Een hotspot is vrijwel nooit stabiel, normaal gesproken verergert hij tot een zonnepaneel uiteindelijk geen enkele opbrengst meer levert en zelfs een potentieël gevaar voor de veiligheid wordt.

Voordelen thermografie zonnepanelen

Een inspectie van zonnepanelen met thermografie heeft een aantal grote voordelen. Infrarood thermografie is een contactloze inspectie methode, een zonnestroom-installatie hoeft niet te worden uitgeschakeld maar de inspectie kan tijdens gebruik worden uitgevoerd. Defecten aan zonnepanelen, zoals beschadigingen, delaminatie, celbreuk, losse contacten en defecte bypass dioden worden direct zichtbaar met thermografie. Zelfs effecten van vervuiling en schaduwwerking zijn met thermografie in beeld te brengen.

Omstandigheden bij thermografie

Om een thermografisch onderzoek bij zonnepanelen te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat de weersomstandigheden geschikt zijn. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat de zon schijnt, er is een minimale zon instraling van 600 a 700W/m2 nodig om problemen te kunnen waarnemen. Vanaf het voorjaar tot en met het najaar, op zonnige dagen met weinig bewolking doen zich dus de beste omstandigheden voor om zonnepanelen te inspecteren.

PV-inspectie mast

Om efficiënter te kunnen werken gebruiken wij bij het inspecteren van en zonnepanelen regelmatig gebruik van een uitschuifbare inspectie mast. Deze inspectie mast zetten wij daarnaast onder meer in voor de inspectie van platte daken en voor thermografie bij moeilijk bereikbare zonnepanelen, de mast heeft een lengte van maximaal 13 meter.

Enkele voorbeelden van thermografie

Thermografie bij zonnestroom installaties

Hieronder volgt een overzicht van problemen bij zonnestroom installaties die met gebruik van thermografie efficiënt kunnen worden opgespoord:

 • Niet aangesloten panelen
 • Niet aangesloten strings
 • Defecte bypassdioden
 • Schaduw werking
 • Vochtindringing
 • Losse contacten
 • Delaminatie
 • Glasbreuk
 • Celbreuk
 • Kortsluiting
 • Vervuiling
 • Inbranding

De kosten van thermografie bij zonnepanelen

Energiekeurplus is specialist in thermografie – ITC Level 3 – & Blowerdoor. De kosten voor een van een thermografisch onderzoek zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Voor inspecties van zonneweides, zonneparken, thermografie bij grotere gebouwen en inspecties in de industrie zijn wij landelijk inzetbaar.

Ja, ik wil graag een offerte voor een thermografie inspectie voor zonnepanelen aanvragen!

Zonnepanelen
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de privacy verklaring en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen.

Hartelijk dank voor het rapport!

Supersnel, top! Ook over de inhoud, de rapportage en de leesbaarheid ben ik zeer tevreden.
– K. Sikma, Groningen

Bedankt voor de rapportage!

Helder & snel. Daar kan ik wat mee!
– M. Bouman, Slochteren

Dank voor de rapportage!

Mooi duidelijk rapport met acties voor de zomer zodat we er van de winter warmpjes bij zitten.
– J. van der Sluis, Lelystad