Thermografie zonnepanelen

Thermografie zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig in Nederland een “hot item”. Logisch, want de kosten van energie blijven maar stijgen. Is het niet als gevolg van de stroomprijs zelf, dan wel door de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de sterk gestegen energiebelasting. Dit in combinatie met de enorm gedaalde prijzen van zonnepanelen zorgt ervoor dat zonne-energie zelfs in ons natte Hollandse klimaat al snel rendabel is.

Veel zonnepanelen vertonen fouten

Er worden in Nederland dan ook volop zonnepanelen geplaatst, in de vorm van zonneweides, zonneparken en misschien ook wel op jouw dak. Maar haal jij wel het volle rendement uit je zonnepanelen? Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 20% van alle geïnstalleerde zonnepanelen fouten vertoont! Vaak zorgen defecte bypass dioden, slechte contacten of kortsluitingen in zonnecellen voor minder rendement van zonnepanelen. Hierdoor wordt lang niet het volledige rendement behaald. Bovendien kunnen defecten in zonnestroom installaties leiden tot onveilige situaties en brandgevaar!

Thermografie zonnepanelen

Hoe controleer je of zonnepanelen optimaal werken, voorkom je risico’s én weet je zeker dat je alle potentiële energie uit de zonnepanelen haalt? Door je zonnepanelen te laten controleren met gebruik van thermografie worden defecten snel opgespoord. Vervolgens kunnen de aangetroffen defecten worden verholpen. Zo voorkom je brandgevaar ben je er zeker van dat je investering in zonnepanelen ook echt rendement oplevert!

Wanneer laat je zonnepanelen controleren?

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen is het aan te raden om kort na de installatie een warmtebeeld inspectie te laten uitvoeren. Eventuele fouten kunnen onmiddellijk door de installateur worden verholpen zonder al te veel rendementsverlies. Een ander aangewezen moment voor een infrarood inspectie van zonnepanelen is vóór het vervallen van de garantie termijn. Eventuele problemen kunnen nog onder garantie worden verholpen.

Voordelen thermografie zonnepanelen

Een inspectie van zonnepanelen met thermografie heeft een aantal grote voordelen.
Infrarood thermografie is een contactloze inspectiemethode, een set zonnepanelen hoeft niet te worden uitgeschakeld maar de inspectie kan tijdens gebruik worden uitgevoerd. Defecten aan zonnepanelen worden direct zichtbaar met thermografie, zelfs effecten van schaduwwerking zijn met thermografie te zien.

Omstandigheden bij thermografie

Om een thermografisch onderzoek bij zonnepanelen te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat de weersomstandigheden hiervoor geschikt zijn. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat de zon schijnt, er is een minimale zon instraling van 600 a 700W/m2 nodig om problemen te kunnen waarnemen.

Enkele voorbeelden van thermografie

De kosten van thermografie bij zonnepanelen

Energiekeurplus is specialist in thermografie – ITC Level 3 – & Blowerdoor. De kosten voor een van een thermografisch onderzoek zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Voor inspecties van zonneweides, zonneparken,  conditie monitoring en inspecties in de industrie zijn wij nationaal en internationaal inzetbaar.

Ja, ik wil graag een offerte voor een thermografie inspectie voor zonnepanelen aanvragen!

Zonnepanelen