Thermografie inspectie van zonnepanelen en zonneparken

Thermografie zonnepanelen

ITC Level 3 gecertificeerd thermografie expert

Home » Thermografie » Thermografie zonnepanelen

Thermografie zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig in Nederland een “hot item”. Logisch, want de kosten van energie blijven maar stijgen. Is het niet als gevolg van de stroomprijs zelf, dan wel door de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de sterk gestegen energiebelasting. Dit in combinatie met de enorm gedaalde prijzen van zonnepanelen zorgt ervoor dat een investering in zonne-energie zelfs in ons natte Hollandse klimaat al snel rendabel is. Om er zeker van te zijn dat deze investering rendeert is periodieke thermografie bij zonnepanelen onmisbaar.

Veel zonnepanelen vertonen fouten

Er worden in Nederland dan ook volop zonnepanelen geplaatst. Sindskort vaak in de vorm van zonneparken en misschien ook wel op jouw dak. Maar is jouw installatie wel veilig, en behaalt hij wel voldoende rendement? Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 20% van alle geïnstalleerde zonnepanelen fouten vertoont! Vaak zorgen defecte bypass dioden, slechte contacten, kortsluiting, celbreuk, glasbreuk, vervuiling en overmatige beschaduwing voor rendementsverlies. Hierdoor ontstaan hotspots en wordt lang niet het volledige rendement behaald. Bovendien leiden defecten in zonnestroom-installaties tot onveilige situaties en brandgevaar!

Wanneer laat je zonnepanelen controleren?

Wanneer je zonnepanelen of een zonneboiler laat plaatsen is het aan te raden om kort voor- of na oplevering een thermografisch onderzoek te laten uitvoeren. Eventuele fouten kunnen dan onmiddellijk door de installateur worden verholpen zonder veel rendementsverlies. Een ander aangewezen moment voor een infrarood inspectie van zonnepanelen is vóór het vervallen van de garantie termijn. Eventuele gebreken kunnen nog onder garantie, dus voor kosten van de leverancier, worden verholpen. Bij grotere zonnestroom-installaties en zonneparken is een jaarlijkse thermografie inspectie aan te raden.

Laat je zonnepanelen controleren, liefst periodiek maar zeker na het plaatsen en voordat de garantie vervalt

– Energiekeurplus


Thermografie bij zonnepanelen

Thermografie bij zonnepanelen

Hoe controleer of de zonnepanelen en -collectoren die je aangeschaft wel goed functioneren, hoe voorkom je brandgevaar én weet je zeker dat je alle potentiële energie uit je panelen haalt? Door je installatie jaarlijks door Energiekeurplus te laten controleren met gebruik van thermografie. Wij sporen gebreken bij PV-installaties snel & efficiënt op. Vervolgens kun je de aangetroffen problemen gericht laten verhelpen. Zo voorkom je hotspots en brandgevaar en ben je er zeker van dat je investering in zonnepanelen ook werkelijk rendement oplevert!

Hotspots bij zonnepanelen

Hotspots zijn slecht presterende zonnecellen die zich als een weerstand gaan gedragen. De oorzaken hiervan zijn vervuiling, schaduw, beschadiging, productiefouten of opbrengstverschillen tussen zonnecellen in een serie (cell mismatch). De temperatuur van zo’n slecht presterende cel loopt daardoor op en veroorzaakt rendementsverlies en een versnelde degradatie van het zonnepaneel. Een hotspot is vrijwel nooit stabiel, normaal gesproken verergert hij tot een zonnepaneel uiteindelijk geen enkele opbrengst meer levert en deze zelfs gevaar voor de veiligheid oplevert.

Voordelen thermografie zonnepanelen

Een inspectie van zonnepanelen met thermografie heeft een aantal grote voordelen. Infrarood thermografie is een contactloze inspectie methode, een zonnestroom-installatie hoeft niet te worden uitgeschakeld maar de inspectie kan tijdens gebruik worden uitgevoerd. Defecten aan zonnepanelen, zoals beschadigingen, delaminatie, celbreuk, losse contacten en defecte bypass dioden worden direct zichtbaar met thermografie. Maar ook beschadigde isolatie van kabels en slechte verbindingen als gevolg van losse en defecte connectoren en zelfs de effecten van vervuiling zijn met thermografie in beeld te brengen.

Omstandigheden bij thermografie

Om een thermografisch onderzoek bij zonnepanelen te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat de weersomstandigheden geschikt zijn. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat de zon schijnt, er is een minimale zon instraling van 600 a 700W/m2 nodig om problemen te kunnen waarnemen. Vanaf het voorjaar tot en met het najaar, op zonnige dagen met weinig bewolking doen zich dus de beste omstandigheden voor om zonnepanelen te inspecteren.

Inspectie drone & PV-inspectie mast

Om efficiënt te kunnen werken gebruiken wij bij de inspectie van zonnepanelen op zonneparken gebruik van een geavanceerde drone. Deze inspectie drone kunnen wij uitrusten met een professionele warmtecamera. Energiekeurplus is gecertificeerd RPAS piloot en kan de kwaliteit van grote hoeveelheden zonnepanelen snel en efficiënt in beeld brengen. Onze PV-inspectie mast zetten wij in voor de inspectie van kleinere aantallen zonnepanelen op moeilijk bereikbare plaatsen en voor inspecties in no-fly zones.

Voorbeelden van thermografie bij PV installaties

Thermografie bij zonnestroom installaties

Hieronder volgt een overzicht van problemen bij zonnestroom installaties die met gebruik van thermografie efficiënt kunnen worden opgespoord:

 • Celbreuk
 • Glasbreuk
 • Kortsluiting
 • Delaminatie
 • Losse contacten
 • Vochtindringing
 • Defecte bypass dioden
 • Niet aangesloten strings
 • Niet aangesloten panelen
 • Defecte omvormers
 • Defecte junction boxen
 • Beschadigde kabels

De kosten van thermografie bij zonnepanelen

Wat zijn de kosten van thermografie bij zonnepanelen?

De kosten van een thermografisch onderzoek bij zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal panelen en bereikbaarheid er van. Neem hiervoor contact op met Energiekeurplus, wij geven graag een offerte op maat!

In welke regio inspecteert Energiekeurplus zonnepanelen?

Wij doen thermografie inspecties bij zonnepanelen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Maar voor drone inspecties bij zonneparken en voor thermografie bij grotere zonnestroom installaties zij wij landelijk inzetbaar.

Waarom kiest men voor ons?

 • 15 jaar ervaring
 • Kennis van zaken
 • Gedegen onderzoek
 • Uitstekende service
 • Heldere rapportages
 • Passiefhuis Vakman
 • Drone inspecteur
 • Energieadviseur
 • Bouwkundig inspecteur
 • Level 3 Blowerdoor Tester
 • Gecertificeerd BENG expert
 • Optical Gas Imaging specialist
 • Level 3 gecertificeerd Thermograaf
 • Gecertificeerd ultrasoon inspecteur