Thermografie zonnepanelen

ITC Level 3 gecertificeerd expert

Thermografie zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig in Nederland een “hot item”. Logisch, want de kosten van energie blijven maar stijgen. Is het niet als gevolg van de stroomprijs zelf, dan wel door de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de sterk gestegen energiebelasting. Dit in combinatie met de enorm gedaalde prijzen van zonnepanelen zorgt ervoor dat een investering in zonne-energie zelfs in ons natte Hollandse klimaat al snel rendabel is.

Veel zonnepanelen vertonen fouten

Er worden in Nederland dan ook volop zonnepanelen geplaatst. Sindskort vaak in de vorm van zonneparken en misschien ook wel op jouw dak. Maar haal jij wel het volle rendement uit je zonnepanelen? Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 20% van alle geïnstalleerde zonnepanelen fouten vertoont! Vaak zorgen defecte bypass dioden, slechte contacten of kortsluitingen in zonnecellen voor minder rendement van zonnepanelen. Hierdoor wordt lang niet het volledige rendement behaald. Bovendien leide defecten in zonnestroom installatiestot onveilige situaties en brandgevaar!

Thermografie zonnepanelen

Hoe controleer je of zonnepanelen optimaal werken, voorkom je risico’s én weet je zeker dat je alle potentiële energie uit de zonnepanelen haalt? Door je zonnepanelen te laten controleren met gebruik van thermografie worden defecten snel opgespoord. Vervolgens kunnen de aangetroffen defecten worden verholpen. Zo voorkom je brandgevaar ben je er zeker van dat je investering in zonnepanelen ook werkelijk rendement oplevert!

Wanneer laat je zonnepanelen controleren?

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen is het aan te raden om kort na de installatie een warmtebeeld inspectie te laten uitvoeren. Eventuele fouten kunnen onmiddellijk door de installateur worden verholpen zonder veel rendementsverlies. Een andere aangewezen momenten voor een infrarood inspectie van zonnepanelen is vóór het vervallen van de garantie termijn. Eventuele problemen kunnen nog onder garantie worden verholpen.

Voordelen thermografie zonnepanelen

Een inspectie van zonnepanelen met thermografie heeft een aantal grote voordelen. Infrarood thermografie is een contactloze inspectiemethode, een zonnestroom installatie hoeft niet te worden uitgeschakeld maar de inspectie kan tijdens gebruik worden uitgevoerd. Defecten aan zonnepanelen, zoals beschadigingen, delaminatie, celbreuk, losse contacten en defecte bypass dioden worden direct zichtbaar met thermografie. Zelfs effecten van vervuiling en schaduwwerking zijn met gebruik van thermografie te zien.

PV-inspectie mast

Om efficiënt te kunnen werken gebruiken wij bij het inspecteren van en zonnepanelen regelmatig gebruik van een uitschuifbare inspectie mast. Deze inspectie mast zetten wij onder meer in voor de inspectie van platte daken en voor thermografie bij moeilijk bereikbare zonnepanelen, de mast heeft een lengte van maximaal 13 meter.

Omstandigheden bij thermografie

Om een thermografisch onderzoek bij zonnepanelen te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat de weersomstandigheden hiervoor geschikt zijn. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat de zon schijnt, er is een minimale zon instraling van 600 a 700W/m2 nodig om problemen te kunnen waarnemen. Vanaf het voorjaar tot en met het najaar, op zonnige dagen met weinig bewolking doen zich de beste omstandigheden voor.

Enkele voorbeelden van thermografie

Thermografie bij zonnestroom installaties

Hieronder volgt een overzicht van problemen bij zonnestroom installaties die met gebruik van thermografie efficiënt kunnen worden opgespoord:

 • Niet aangesloten panelen
 • Niet aangesloten strings
 • Defecte bypassdioden
 • Schaduw werking
 • Vochtindringing
 • Losse contacten
 • Delaminatie
 • Glasbreuk
 • Celbreuk
 • Kortsluiting
 • Vervuiling
 • Inbranding

De kosten van thermografie bij zonnepanelen

Energiekeurplus is specialist in thermografie – ITC Level 3 – & Blowerdoor. De kosten voor een van een thermografisch onderzoek zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Voor inspecties van zonneweides, zonneparken, thermografie bij grotere gebouwen en inspecties in de industrie zijn wij landelijk inzetbaar.

Ja, ik wil graag een offerte voor een thermografie inspectie voor zonnepanelen aanvragen!

Zonnepanelen
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de privacy verklaring en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen.