Isolatiegebreken

De kosten van energie zijn al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw gestegen en maken inmiddels een groot deel van de totale maandlasten uit. Door het aanbrengen van isolatie kun je tot wel 50% op je kosten voor verwarming besparen. Bovendien verhoogt isolatie de waarde van je huis en je wooncomfort en kan het ongezonde leefomstandigheden helpen voorkomen. Maar helaas ontstaan er bij het isoleren van vloeren, gevels en daken ook regelmatig problemen als gevolg van vochtproblemen en isolatiegebreken.

Voorkom isolatiegebreken

De overheid probeert haar klimaatdoelstellingen te behalen door het stimuleren duurzame energie, energiebesparing en het aanbrengen van isolatie. Als gevolg van deze stimulering draaien isolatiebedrijven overuren. Helaas ontstaan er na het aanbrengen van vloer-, dak en spouwmuurisolatie regelmatig isolatiegebreken zoals vochtproblemen. Deze problemen kunnen ontstaan als gevolg van spouwvervuiling, koudebruggen en gebrekkige waterkerende lagen. Daarnaast zijn er gevelstenen waarbij gebreken als waterdoorslag of vorstschade kunnen ontstaan. Na het plaatsen van nieuwe kozijnen ontstaan soms tochtklachten. En ook bij het aanbrengen van vloer- en dakisolatie kunnen als gevolg van fouten kostbare problemen ontstaan.

Thermografie

Energiekeurplus is ITC Level 3 gecertificeerd specialist in thermografie, blowerdoortester en bouwkundig inspecteur. Tijdens een thermografisch onderzoek achterhalen wij wat de oorzaken van isolatiegebreken zoals condensatie, schimmelvorming, en vochtproblemen zijn. Een thermografie inspectie is aan te raden wanneer je wilt gaan isoleren of wanneer er na het aanbrengen van isolatie – vaak ’s winters – problemen ontstaan.

“De luchtdichtheid van een gebouw bepaalt in hoge mate de effectiviteit van aanwezige isolatie”

– Energiekeurplus

Blowerdoortest

Het is aan te raden om een thermografisch onderzoek te combineren met een blowerdoortest. Met gebruik van een blowerdoor sporen wij namelijk alle naden en kieren op die ongecontroleerde in- en exfiltratie veroorzaken. Deze luchtlekken zijn een belangrijke oorzaak van comfortproblemen zoals tochtklachten, vochtproblemen en geluidsoverlast. Daarnaast zijn luchtlekken vaak de oorzaak van een slecht presterend ventilatiesysteem en verlies van isolatiewaarde. Koude lucht kan zich namelijk langs, rond en door isolatie bewegen waardoor de isolatiewaarde grotendeels verloren gaat.

Isolatiegebreken

Woningen van vóór 1975 hebben meestal geen spouwmuurisolatie. Door je spouwmuren te laten na-isoleren kun je flink op je energierekening besparen. Spouwmuurisolatie is voordelig en kan binnen een dag worden aangebracht. Spouwmuurisolatie verminderd het warmteverlies en zorgt dat de oppervlakte temperatuur van buitenmuren hoger blijft. Ze blijven warm en droog waardoor schimmels geen kans meer krijgen. Maar helaas ontstaan er na het aanbrengen van spouwmuurisolatie ook vaak problemen. Soms door ondeskundig aanbrengen maar ook vaak als gevolg van bestaande vochtproblemen, die over het hoofd worden gezien.

Vloerisolatie

Woningen van voor 1980 hebben vrijwel altijd een ongeïsoleerde begane grond vloer. Vloerisolatie zorgt ervoor dat je vloer warmer blijft en dat je minder last hebt van tocht in huis. De warmte in huis wordt gelijkmatiger verdeeld. Is er een hoge kruipruimte onder de begane grond vloer aanwezig dan kun je de vloer meestal makkelijk vanaf de onderzijde laten isoleren. Om tochtklachten, vochtproblemen en gezondsheidsklachten te voorkomen is echter belangrijk dat bij het aanbrengen van vloerisolatie de juiste materialen op de juiste wijze worden aangebracht.

Bodemisolatie

Bodemisolatie door middel van isolerende chips is een alternatief voor vloerisolatie. De bodemisolatie is eenvoudig en snel aan te brengen, wanneer er geen hoge kruipruimte onder je huis aanwezig is. Ook wanneer je last hebt van vocht onder de vloer kan bodemisolatie een oplossing zijn. Bodemisolatie zorgt ervoor dat vocht niet meer in huis kan binnenkomen. Bodemisolatie helpt schimmels, zwam en een muffe geur voorkomen en het kan houtrot en zwam in de vloerbalken helpen voorkomen.

Dakisolatie

Een woning zonder dakisolatie verliest veel warmte. Doordat de warmte naar boven door het ongeïsoleerde dak verdwijnt moet de verwarming hard werken om het huis warm te houden. Dit leidt tot een onnodig hoog gasverbruik. Investeren in dakisolatie levert een goed rendement op doordat je maandelijks flink op je gasrekening bespaart. Maar let wel op dat je de juiste materialen gebruikt en voorkom isolatieproblemen en kostbare schade als gevolg van interne condensatie en aantasting van de dakconstructie.

Isolatieglas

Door enkelglas te vervangen door HR++ verbetert je wooncomfort en kun je flink op je stookkosten besparen. Maar Wanneer je kozijnen slecht zijn kun je overwegen om ook deze te laten vervangen. Om bij het vervangen van kozijnen tochtklachten, geluidsoverlast en condensvorming te voorkomen is het belangrijk dat zij goed kierdicht geplaatst worden. Wanneer er na het vervangen van kozijnen plotseling tocht in huis ontstaat is er iets mis. Het is dan aan te raden om een blowerdoortest, met gebruik van thermografie of kunstmatige rook te laten uitvoeren.

Ventilatie

Door het aanbrengen van isolatie worden naden en kieren afgedicht, waardoor het wooncomfort verbetert. Maar ook de vochthuishouding in je woning verandert. Hierdoor ontstaat er een verhoogd risico op vochtproblemen en schimmelvorming. Zeker wanneer er in het verleden al sprake was van een hoge vochtigheid in huis of in de kruipruimte. Denk er daarom bij het isoleren van je huis en het vervangen van enkel glas altijd om dat je voldoende ventileert!

Enkele voorbeelden van isolatiegebreken

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt markt. Wij zijn specialist in bouwkundige keuringen en -inspecties, energieadvies, thermografie – ITC Level 3 – & blowerdoor. Wij doen onderzoek naar isolatiegebreken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor de inspectie van grotere gebouwen zijn wij landelijk inzetbaar.

Ja, ik wil graag een offerte voor een onderzoek naar isolatiegebreken aanvragen!

Gerelateerde diensten

Geschatte leestijd: 5 minuten