Thermografie bij isolatiegebreken

Isolatiegebreken

De kosten van energie zijn al sinds de jaren 70 gestegen en maken inmiddels een groot deel van de totale maandlasten uit. Door het aanbrengen van isolatie kun je tot wel 50% op je kosten voor verwarming besparen. Bovendien verhoogt isolatie je wooncomfort en kan het ongezonde leefomstandigheden helpen voorkomen. Maar helaas ontstaan er bij het isoleren van vloeren, gevels en daken ook regelmatig problemen als gevolg van isolatiegebreken.

Voorkom isolatiegebreken

De overheid probeert haar klimaatdoelstellingen te behalen door het stimuleren duurzame energie, energiebesparing en het aanbrengen van isolatie. Als gevolg van deze stimulering draaien isolatiebedrijven overuren. Helaas ontstaan er na het aanbrengen van vloer-, dak en spouwmuurisolatie regelmatig isolatiegebreken zoals vochtproblemen. Vochtproblemen kunnen ontstaan als gevolg van spouwvervuiling, koudebruggen en gebrekkige waterkerende lagen. Daarnaast bestaan er soorten gevelstenen waarbij isolatiegebreken zoals waterdoorslag of vorstschade kunnen ontstaan. Na het plaatsen van nieuwe kozijnen ontstaan door fouten soms tochtklachten. En ook bij het aanbrengen van vloer- en dakisolatie kunnen als gevolg van fouten kostbare problemen ontstaan.

“Na een thermografie inspectie van Energiekeurplus weten wij eindelijk wat de oorzaak van onze vochtproblemen en schimmelklachten is.”

Thermografie bij isolatiegebreken

Energiekeurplus is ITC Level 3 gecertificeerd specialist in thermografie. Tijdens een thermografisch onderzoek achterhalen wij wat de oorzaken van isolatiegebreken als condensatie, schimmel, vochtproblemen en tochtklachten zijn. Thermografie is aan te raden wanneer je wilt isoleren of als er na het aanbrengen van isolatie – vaak ’s winters – problemen ontstaan. Een onderzoek kan gecombineerd worden met een Blowerdoortest en vochtmetingen om tot een oplossing te komen.

Spouwmuurisolatie

Woningen van vóór 1975 hebben meestal geen spouwmuurisolatie. Door je spouwmuren te laten na-isoleren kun je fors op je energierekening besparen. Spouwmuurisolatie is relatief voordelig, een investering in spouwmuurisolatie verdien je dan ook meestal snel terug. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat muren geen kou meer afgeven, ze horen warm en droog te blijven. Zo hebben schimmels geen kans meer. Juist aangebrachte spouwmuurisolatie levert een gezonder leefklimaat op. Maar helaas ontstaan er na het aanbrengen van spouwmuurisolatie ook vaak problemen. Soms door ondeskundig aanbrengen maar ook vaak als gevolg van bestaande vochtproblemen.

Vloerisolatie

Woningen van voor 1980 hebben vrijwel altijd een ongeïsoleerde begane grond vloer. Vloerisolatie zorgt ervoor dat je vloer warmer blijft en dat je minder last hebt van tocht. De warmte in huis wordt gelijkmatiger verdeeld. Is er een hoge kruipruimte onder de begane grond vloer aanwezig dan kun je de vloer meestal makkelijk laten isoleren. Om tochtklachten, vochtproblemen en gezondsheidsklachten te voorkomen is echter belangrijk dat bij het aanbrengen van vloerisolatie de juiste materialen op de juiste wijze worden aangebracht.

Bodemisolatie

Bodemisolatie door middel van isolerende chips is een alternatief voor vloerisolatie. De bodemisolatie is eenvoudig en snel aan te brengen, wanneer er geen hoge kruipruimte onder je huis is. Ook wanneer je last hebt van vocht onder de vloer kan bodemisolatie een oplossing zijn. Bodemisolatie zorgt ervoor dat vocht niet meer in huis kan binnenkomen. Bodemisolatie helpt schimmels, zwam en een muffe geur voorkomen en het voorkomt houtrot in de vloerbalken.

Dakisolatie

Een woning zonder dakisolatie verliest veel warmte! Doordat de warmte naar boven door het ongeïsoleerde dak verdwijnt moet de verwarming hard werken om het huis warm te houden. Dit leidt tot een onnodig hoog gasverbruik. Investeren in dakisolatie levert een goed rendement op doordat je maandelijks flink op je gasrekening bespaart. Maar let wel op dat je de juiste materialen gebruikt en voorkom isolatieproblemen en kostbare schade als gevolg van interne condensatie en aantasting van de dakconstructie.

Isolatieglas

Het vervangen van enkelglas of lek dubbelglas door HR++ isolatieglas kan beter wooncomfort en een behoorlijke kosten besparing opleveren. Denk er bij het vervangen van enkel glas wel om dat je voldoende ventilatiemogelijkheden hebt. Vooral wanneer je meerdere isolatiemaatregelen laat uitvoeren is het belangrijk om goed te kunnen ventileren. Wanneer de kozijnen slecht zijn valt het te overwegen om ook deze te laten vervangen. Het is echter belangrijk dat nieuwe kozijnen kierdicht geplaatst worden om tochtklachten, geluidsoverlast en condensvorming te voorkomen.

Enkele voorbeelden van isolatiegebreken

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt markt. Wij zijn specialist in energie, thermografie – ITC Level 3 – & Blowerdoor. Wij doen onderzoek naar isolatiegebreken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor de inspectie van grotere gebouwen zijn wij landelijk inzetbaar.

Ja, ik wil graag een isolatie controle met gebruik van thermografie aanvragen!

Isolatiegebreken
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de privacy verklaring en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen.