Energiekeurplus maakt gebruik van ultragrafie bij een blowerdoor prescan.

Ultragrafie inspectie

Bij een blowerdoor presan maken wij gebruik van Ultragrafie

Home » Ultragrafie

Ultragrafie luchtdichtheidstest

Ultragrafie is een betrouwbare en zeer efficiënte methode om de luchtdichtheid van kozijnen, prefab gevelelementen en van gebouwen te controleren. Een Blowerdoor prescan kunnen we al vroegtijdig, voordat een gebouw de wind & waterdicht is gemaakt uitvoeren. Door de luchtdichtheid van aansluitingen in een vroeg stadium tijdens een prescan met een geavanceerde ultrasoon camera in beeld te brengen kunnen wij tegenvallende resultaten bij een blowerdoortest voor de oplevering helpen voorkomen. Bovendien kunnen wij met gebruik van ultrasoon fotografie op de bouwplaats of in de fabriek controleren of de kwaliteit van ramen, deuren of geprefabriceerde geveldelen werkelijk voldoet.

Wat is een ultragrafie inspectie?

Ultragrafie is een onderzoeksmethode waarbij wij gebruik maken van een ultrasoon camera die hoogfrequent geluid kan detecteren en in een digitale afbeelding of een video kan weergeven. Een ultrasoon foto ziet er uit als een normale digitale foto, maar in een overlay worden de aangetroffen luchtlekken in opvallende kleuren – die wel wat lijken op een warmtebeeld – over de foto heen getoond. Wanneer wij de luchtdichtheid van gebouwen controleren maken we gebruik van een zender die een hoogfrequente toon verspreid. Deze toon is voor mensen niet te horen maar is met de camera wel waar te nemen. Door deze zender buiten een gebouw te plaatsen en binnen met onze camera de aansluitingen rond de kozijnen te controleren kunnen wij met zekerheid vaststellen of deze luchtdicht zijn aangebracht.

Ultragrafie inspectie, thermografie of blowerdoor?

De controle van de luchtdichtheid van gebouwen met ultragrafie heeft een aantal belangrijke voordelen te opzichte andere onderzoeksmethoden zoals een blowerdoortest, een rookproef en thermografie. Voor thermografie is voldoende temperatuurverschil vereist om een onderzoek te kunnen uitvoeren. Het is dus belangrijk dat een gebouw verwarmd (of gekoeld) kan worden. Bovendien is het noodzakelijk dat er een drukverschil bestaat om luchtstromen te kunnen waarnemen. Dit drukverschil kan worden gecreëerd met een blowerdoor, waarmee ook een luchtdichtheidsmeting kan worden verricht. Maar ook voor een blowerdoortest gelden eisen aan het weer en de temperatuurverschillen. Bovendien is het gereedmaken van grote gebouwen voor een blowerdoortest arbeidsintensief en kostbaar.

Blowerdoor prescan; luchtlekken haarscherp in beeld

Een luchtdichtheidstest met gebruik van een ultrasoon camera noemen wij een Blowerdoor prescan. Het is namelijk de perfecte manier om luchtlekken al tijdens het bouwproces in beeld te brengen. Wij kunnen prefab gevelelementen, raam- en deurkozijnen en andere producten zelfs al in de fabriek op luchtdichtheid controleren. Door middel van een ultragrafisch onderzoek kunnen wij de luchtdichtheid van gebouwen, gebouwelementen en andere producten al vroegtijdig beoordelen. Daarom is ultragrafie in het kader van kwaliteitsborging de perfecte manier om in een vroeg stadium te bepalen of een gebouw aan de eisen van luchtdichtheid voldoet.

Toepassingen van ultragrafie

Energiekeurplus is ASNT gecertificeerd Airborne Ultrasoon Inspecteur en expert in het onderzoek naar de luchtdichtheid van gebouwen. Wij beschikken over een ruime kennis & ervaring op het gebied van ultrasoon inspecties en maken bij een Blowerdoor prescan gebruik van ultragrafie ter controle van de luchtdichtheid van gebouwen, ramen, kozijnen en gevelelementen. Maar ook de luchtdichtheid van ondermeer containers, opslagtanks, pijleidingen, scheepsluiken, autoruiten, cleanrooms en intensive care ruimten in ziekenhuizen kunnen wij controleren en vervolgens haarscherp in beeld brengen met gebruik van ultrasoon fotografie en zelfs met ultrasoon video.

De voordelen van een ultragrafie inspectie

 • Snel & efficiënt
 • Ook bij slecht weer
 • Betrouwbare resultaten
 • Geen temperatuurverschil nodig
 • Haarscherpe beelden
 • Voor & tijdens de bouw
 • Voor de wind & waterdichtheid
 • Testen van prefab elementen
 • In een vroeg stadium
 • Voorkomt faalkosten
 • Verhoogt de bouwkwaliteit
 • Nooit een mislukte blowerdoortest

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau. Wij werken ondermeer voor woningcorporaties, aannemers, bouwbedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Wij zijn specialist in energie, bouwkundig onderzoek, ultragrafie, thermografie – ITC Level 3 gecertificeerd -, blowerdoortest – SKH Level 3 – en ultrasoon inspecties. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en de kop van Noord-Holland. Voor ultragrafie inspecties bij grotere gebouwen zijn wij landelijk actief.

Partners