Rooktest vanwege tocht bij nieuwe kozijnen Leeuwarden

Rooktest bij woning Leeuwarden

In opdracht van Univé Verzekeringen voerden we als onafhankelijk deskundige een rooktest uit bij een woning in Leeuwarden. Twee jaar eerder waren er nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas geplaatst. Maar in plaats van dat het wooncomfort verbeterde ontstonden juist klachten over tocht, condensatie en lekkages. Bij stevige wind werden de bewoners zelfs uit hun slaap gehouden doordat de kozijnen een hard lawaai produceerden. 

Tocht bij nieuwe kozijnen

Nadat de kunststof kozijnen werden geleverd bleek al snel dat de maten onjuist waren. De plaatsing liep vertraging doordat de kozijnen moesten worden aangepast. Ook na de aanpassing is het plaatsen niet geheel vlekkeloos te verlopen. Na verloop van tijd deden zich dan ook steeds meer tochtklachten en andere problemen voor. De bewoners spraken de aannemer op de problemen aan. Maar ondanks enkele pogingen om de klachten te verhelpen leidde dat niet tot een acceptabele oplossing. Uiteindelijk waren zij dan ook genoodzaakt om hun rechtsbijstand verzekering in te schakelen.

Rooktest

Bij ons onderzoek naar de oorzaak van de tochtklachten maakten we gebruik van een blowerdoor. Dit is een grote ventilator waarmee we het huis eerst in onderdruk en later in overdruk hebben gebracht. Tijdens de blowerdoortest maakten we gebruik van kunstmatige rook om de aansluitingen van de ramen en kozijnen op luchtlekken te controleren. Tijdens de rookproef troffen wij rond alle kozijnen luchtlekken aan. Dergelijke luchtlekken veroorzaken veel comfortklachten, condensatie en zelfs geluidsoverlast. Bij het vervangen van kozijnen is het kierdicht plaatsen volgens de eisen van het Bouwbesluit voor nieuwbouw daarom ook een voorwaarde. Een voorwaarde waaraan dit geval niet was voldaan.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek- & adviesbureau voor de zakelijke- en de particuliere markt. Wij zijn de specialist in lekdetectie, thermografie – ITC Level 3 – & blowerdoortest. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel.

Nieuwsberichten

Gerelateerd