Vraag nu nog online een voordelig vereenvoudigd energielabel aanGoedkoop energielabel online

Wanneer je een woning wilt verkopen ben je verplicht om een geldig energielabel te overhandigen. Een energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering van een woning is al sinds januari 2008 verplicht. Sinds 2015 loop je het risico op een flinke boete wanneer bij de overdracht van een woning geen energielabel is geregistreerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert op de aanwezigheid.

Goedkoop energielabel is vervallen

Sinds 1 januari 2015 kon je zelf eenvoudig en goedkoop online een vereenvoudigd energielabel voor je woning aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een website van de Nederlandse overheid. Het aanvragen van een VEL – online vereenvoudigd energielabel – was eenvoudig en spotgoedkoop. Maar helaas voldeed het niet aan de Europese richtlijnen vanuit de EPDB en bleek het erg fraudegevoelig te zijn. Sinds 1 januari 2021 is het VEL dan ook afgeschaft en vervangen door een nieuw, minder fraudegevoelig energielabel op basis van de NTA 8800. Hiervoor moet je contact opnemen met een gecertificeerd EP-adviseur die een energielabel opstelt op basis van een gedegen inspectie ter plaatse.

Energielabel voor een bedrijf

Ook bij de verkoop, verhuur en oplevering van een (nieuw) bedrijfspand is het verplicht om een energielabel op te laten stellen. Hierbij dient het gebouw echter fysiek door een een gecertificeerd EP-adviseur te worden opgenomen. Wil je een energielabel of een energieadvies voor een bedrijf, kantoor, school, zorgcentrum, horecapand in Groningen, Friesland of Drenthe laten opstellen? Maak dan gebruik van onze expertise. Wij zijn de expert in energieadvies, thermografie en blowerdoortest van Noord- en Midden Nederland.

Onderstaande informatie is niet meer van toepassing vanwege veranderde wet en regelgeving

Energielabel online in enkele simpele stappen

 • Inloggen met gebruik van DigiD.
  Heb je geen DigiD? Vraag dit dan eerst aan, de aanvraag duurt 5 werkdagen.
 • De gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen.
  Meestal gaat het om ten hoogste 4 gegevens.
 • Het bewijs van energiebesparende maatregelen in je woning digitaal aanleveren.
  Als bewijs kunnen o.m. foto’s van CV-ketel, HR-glas, facturen, bouwtekeningen, etc. worden gebruikt.
 • Energiekeurplus selecteren als Erkend deskundige om het bewijs te laten controleren.
 • Gegevens versturen.

Op basis van het ingezonden bewijs beoordeelt de Erkend deskundige van jouw keuze of dit voldoende is om online een vereenvoudigd energielabel voor je woning af te geven. In sommige gevallen zal hij vragen om aanvullend bewijs op te sturen.

Hoe werkt het energielabel online?

Wanneer je online een vereenvoudigd energielabel aanvraagt komt de Erkend deskundige dus niet bij je aan huis, hij zal je gegevens alleen op afstand controleren en beoordelen. Na een paar simpele stappen en na goedkeuring van de ontvang je rechtstreeks van de Rijksoverheid een vereenvoudigd energielabel. Tenslotte ontvang je per e-mail een factuur van deskundige voor de online registratie van het energielabel. De kosten hiervan bedragen vaak maar een paar euro.

Bewijs energiebesparende maatregelen

Let op! Als woningeigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het juist aanleveren van bewijs over energiebesparende maatregelen. Ook wanneer na afloop blijkt dat je onjuist bewijs hebt laten registreren. De koper van je woning kan het bewijs eenvoudig controleren door na te laten gaan of de woningkenmerken op het vereenvoudigd energielabel ook werkelijk in de woning terug te vinden zijn.

Tips bij aanvraag online energielabel

Om fouten te vermijden en de registratie van je vereenvoudigde energielabel snel en soepel te laten verlopen hebben we een aantal tips opgesteld. Lees deze tips goed door, doe een aanvraag en je ontvangt het label vaak al dezelfde dag al in de mail. Let op! De aanvraag van een energielabel online verloopt niet via ons bedrijf maar geheel via energielabelvoorwoningen.nl.

 • Wanneer er geen documentatie is van aanwezige zonnepanelen, maak dan een foto waarop het aantal zonnepanelen duidelijk zichtbaar is. Het aantal zonnepanelen mag je vermenigvuldigen met 1,6m2 per paneel. Bijvoorbeeld: bij 10 zonnepanelen (10 x 1,6m2= 16m2).
 • Let op wanneer je een verkoopbrochure gebruikt! Zorg dat het gevraagde bewijs ook werkelijk duidelijk in de verkoopbrochure beschreven staat.
 • Wil je alle woningkenmerken met gebruik van een verkoopbrochure bewijzen, dan is het verplicht om een volledig ingevuld overzicht van woningkenmerken toe te voegen. Je makelaar dient dit in te vullen. Een overzicht van woningkenmerken is Overzicht woningkenmerken hier te downloaden.
 • Een offerte voor een maatregel geldt niet als bewijs. Een factuur met het betreffende adres wél, een factuur geeft namelijk aan dat de werkzaamheden ook werkelijk zijn uitgevoerd. 
 • Maak een duidelijke foto van de CV-ketel (of andere installatie) waarop het typeplaatje of de gaskeursticker te zien is.
 • Is er een extra close-in boiler aanwezig, dan moet je dit in de regel niet aan te merken als ‘aparte’ tapwatervoorziening. De achterliggende gedachte is dat de CV-ketel het tapwater verwarmd. De close-in boiler dient alleen als een extra voorraad om snel warm water ter beschikking te hebben.
 • ‘Uitzonderlijk’ goede na-isolatie van gevels, vloeren en daken moet altijd door middel van facturen, documenten en/of foto’s worden aangetoond.