Goedkoop energielabel online
Wanneer je een woning wilt verkopen ben je verplicht om een geldig energielabel te overhandigen. Een energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering van een woning is al vanaf 1 januari 2008 verplicht. En sinds 2015 loop je bovendien het risico op een flinke boete wanneer bij de overdracht van een woning geen energielabel is geregistreerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert op de aanwezigheid.
Goedkoop energielabel is komen te vervallen
In het verleden kon je zelf eenvoudig en goedkoop online een vereenvoudigd energielabel voor je woning aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl, een website van de Nederlandse overheid. Het aanvragen van een online energielabel was heel eenvoudig en spotgoedkoop. Maar helaas voldeed het niet aan de Europese richtlijnen vanuit de EPDB, bovendien en bleek het zeer fraudegevoelig te zijn. Sinds 1 januari 2021 is het online energielabel dan ook afgeschaft. Daarna is het vervangen door een nieuw, minder fraudegevoelig energielabel op basis van de NTA 8800. Hiervoor moet je contact opnemen met een gecertificeerd EP-adviseur die een energielabel opstelt op basis van een woninginspectie
Energielabel A, maar toch een hoge energierekening
Of het nu gaat om zo’n online energielabel of een uitgebreid label opgesteld door een EP-adviseur, een groen energielabel geeft je geen enkele garantie dat het huis ook werkelijk energiezuinig of comfortabel is. Het goedkope online energielabel was ronduit fraudegevoelig, en het huidige energielabel wordt bepaald met een berekening waarbij allerlei aannames worden gedaan, vooral wat betreft kierdichting en toegepaste isolatiewaarden. Wanneer de dikte van de isolatie van een vloer, dak of gevel niet te achterhalen valt gaat men uit van het bouwjaar of van het renovatiejaar van het huis, ongeacht de werkelijke dikte. Ook het soort isolatie en de kwaliteit hiervan spelen voor het energielabel in veel gevallen geen rol. Er bestaat daarom geen relatie tussen het werkelijke energieverbruik en het energielabel. En ook over het wooncomfort geeft het energielabel geen enkele informatie.
Grip op je energierekening?
De kosten van energie zijn al decennialang gestegen, maar momenteel rijzen ze helemaal de pan uit. Dus wil je eindelijk weer eens grip op je energierekening? Vertrouw dan niet langer op de kleur van een rammelend energielabel. Maar laat je woning onderzoeken door een thermografie expert en maak gebruik van ons uitgebreide energieadvies. Wij doen eerst een gedegen onderzoek, ondermeer met gebruik van blowerdoor, thermografie en kunstmatige rook. Vervolgens brengen wij alle zwakke plekken van de gebouwschil haarscherp in beeld, en tenslotte geven wij gericht advies over de verbetermogelijkheden in de vorm van een prioriteitenlijst.