Een energielabel in Groningen regel je via EnergiekeurplusEnergielabel Groningen, Friesland en Drenthe

Een woning, winkel, kantoor of bedrijf moet sinds 1 januari 2008 bij verkoop, verhuur en oplevering zijn voorzien van een energielabel. Zonder geldig energielabel riskeer je als verkoper of verhuurder van een woning een boete van €410. Voor een winkel, kantoor, bedrijfspand zonder verplicht energielabel kan deze boete zelfs oplopen tot €20.750! Dit geldt zowel voor bestaande bouw als een nieuwbouw. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet hier namens de overheid op toe.

Energielabel voor woning en bedrijfsgebouw

Het energielabel deelt vergelijkbare woningen, winkels, kantoren en bedrijfsgebouwen afhankelijk van hun energiezuinigheid in klassen in. De energieklassen lopen van A tot G, waarbij A de hoogste en G de laagste klasse is. Wij bepalen het energiecertificaat op basis van het bouwjaar en de aanwezigheid van isolatie in de vloer, de muren en het dak. Daarnaast beoordelen we de aanwezige soorten glas en de installaties voor verwarming en koeling, warm water, ventilatie en duurzame technieken.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Alle gebouwen zoals, woningen, appartementen binnen een VVE, recreatiewoningen, winkels, kantoren en bedrijfsgebouwen moeten bij overdracht, oplevering en verhuur voorzien zijn van een officieel energiecertificaat. Dit geldt zowel voornieuwbouw woningen en bedrijfspanden als voor bestaande woningen en gebouwen. Uitzonderingen op deze regel zijn er voor monumenten, woonboten, woonwagens en caravans. Ook bestaat er geen verplichting voor gebouwen met een (volledige) industriefunctie, gebouwen, kerken en tijdelijke bouwwerken.

Het energielabel voor een winkel, kantoor of bedrijf

Naast de verplichting voor het energielabel bij verkoop, oplevering en verhuur gelden er voor bedrijven enkele aanvullende regels. Zo moet een publiek toegankelijk bedrijf – zoals een winkel – met een oppervlak groter dan 250 m2 permanent voorzien zijn van een geldig energiecertificaat. Dit certificaat moet voor het publiek duidelijk zichtbaar in het bedrijfsgebouw worden opgehangen. Veder kan een energielabel voor een bedrijfspand alleen worden opgesteld na een gebouwopname door een gecertificeerd adviseur.

Verplicht energielabel C voor kantoren

Alle kantoren en andere bedrijfsgebouwen met een kantoorgedeelte groter dan 100 m2 moeten vanaf 2023 wettelijk verplicht zijn voorzien van een energielabel C. Wanneer dit niet het geval is mogen zij niet langer als kantoorruimte in gebruik worden gehouden. Vanaf 2030 is voor kantoren zelfs een A-label verplicht. De regel geldt voor alle soorten bedrijven waarvan het kantooroppervlak is groter dan 50%. Volgens de makelaarsvereniging NVM heeft de helft van de Nederlandse kantoor voorraad op dit moment een energielabel dat slechter is dan C. 

Geen hypotheek meer voor kantoor met slecht energielabel

Het jaar 2023 lijkt nog ver weg, maar de waarde van onzuinige kantoren vermindert. Grote kredietverleners zoals de ING bank verstrekken nu al geen hypotheek meer voor een kantoor waarvan het energielabel slechter is dan C. Bovendien wordt een energiezuinig kantoorpand gemakkelijker verhuurd, dus weegt het energielabel mee in de waarde van vastgoed.

Het voorlopig energielabel van je huis definitief maken

Woningeigenaren hebben van de overheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit voorlopige label is bepaald aan de hand van het bouwjaar en een aantal kenmerken van het Kadaster. Het voorlopige energielabel van een huis heeft op zich geen status en voldoet niet bij verhuur of verkoop. Het moet eerst door de woningeigenaar worden omgezet in een definitief energielabel. Dit kan uiterlijk tot en met het eind van het jaar 2020. Daarna vervalt de mogelijkheid van het online registreren. Vanaf 2021 moet een energielabel volgens de NTA 8800 worden opgesteld. Hiervoor is een woningopname door een gecertificeerd adviseur noodzakelijk.

Energielabel aanvragen

Het omzetten van het voorlopige energielabel van je huis in een definitief energielabel kan tot het einde van 2020 dus nog eenvoudig, snel en goedkoop via www.energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een website van de overheid waar de hoofdeigenaar moet inloggen met gebruik van DigiD. Daarna kan hij de kenmerken van zijn woning controleren en waar nodig aanpassen. Om aanpassingen te doen moet je bewijs in de vorm van foto’s, documenten of facturen worden aanleveren.

De kosten van een definitief energielabel

Na de controle en het maken van aanpassingen kun je een Erkend deskundige selecteren. Hij controleert de gegevens en het aangeleverde bewijs en registreert het definitief energielabel voor je huis. Het definitief energielabel wordt automatisch per mail toegezonden. Selecteer je een Erkend deskundige dan ontvang je snel en goedkoop een verplicht definitief energielabel voor slechts een paar Euro’s. Energiekeurplus voert deze werkzaamheden echter zelf niet uit vanwege de onbetrouwbaarheid en fraudegevoeligheid van het het systeem.

Wanneer een Energie Index aanvragen?

In een aantal gevallen is het noodzakelijk om een Energie Index in plaats van een energielabel te laten opstellen. De Energie Index wordt bepaald na een uitgebreide woningopname op 150 verschillende aspecten. Dit is het geval wanneer je gebruik wilt maken van een voordelige ‘Groen hypotheek’ en wanneer je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om met een NHG-lening €8000 extra te lenen om je huis energiezuinig te maken. Ook woningverhuurders hebben een Energie Index nodig omdat deze de maximale huurprijs van een huurwoning bepaalt.

Gecertificeerd EPA-adviseur

Energiekeurplus is gecertificeerd EPA-W en EPA-U adviseur. Wij zijn gevestigd in Groningen en voorzien een woning, winkel, kantoor of bedrijf snel en voordelig van een verplicht energielabel. Daarnaast geven wij energieadvies aan eigenaren van woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen. Bij een energieadvies kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Van een label C advies voor kantoren tot een uitgebreid energieadvies met een blowerdoortest of een thermografisch onderzoek. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Tips bij de aanvraag van een definitief energielabel

Om een aanvraag van een definitief energielabel snel en soepel te laten verlopen hebben wij een aantal tips opgesteld om veel voorkomende fouten te vermijden. Lees deze tips goed door, doe een aanvraag bij een Erkend deskundige en je ontvangt het definitieve label vaak al dezelfde dag al in de mail. Lees meer informatie en tips over de aanvraag van een defintief energielabel.

Enkele recente opdrachten