Energiebesparing tips

Tips over energiebesparing in GroningenTips energiebesparing

1) Een spaarlamp lijkt in aanschaf duur, toch is hij goedkoper dan een gloeilamp. Dit komt doordat een spaarlamp minder energie gebruikt en hij langer mee gaat. Als een gemiddeld huishouden alle gloeilampen in huis vervangt door spaarlampen, dan bespaart dat jaarlijks 60 euro.

2) ’s Nachts kan de verwarming veel lager. 15 graden is voldoende als je slaapt en zo bespaar je ook nog eens energie. Zet de verwarming een uur voor je naar bed gaat al laag, want zo lang duurt het voordat het kouder wordt in huis.

3) Verminder het stand-by verbruik van je apparaten. Haal opladers van je tandenborstel en kruimeldief uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt, pas dan verbruiken ze geen energie meer.

4) Door de thermostaat overdag een graad lager te zetten, bespaar je gemiddeld zeven procent op je energieverbruik voor verwarming. Is er niemand thuis, zet de verwarming dan uit.

5) Gebruik een waterbesparende douchekop. Het is even comfortabel en vermindert je jaarlijkse warmwaterverbruik met 8.600 gemiddeld liter.

6) Van het totale elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden gaat zeventien procent naar koelkasten en vriezers. Nieuwe koelkasten en vriezers met een goed energielabel gebruiken veel minder energie dan oudere types. Het is dus slim om je oude koelkast of vriezer te vervangen door een nieuw, energiezuinig apparaat.

7) Was bij voorkeur op zo laag mogelijke temperatuur: 40 °C, 30 °C of kouder, afhankelijk van hoe vuil je wasgoed is. Dit kost eenderde van de energie van een was die je op 60 graden draait.

8) Zorg dat de binnenkant van de diepvries ijsvrij blijft. Een ijslaag zorgt voor een vermindering van het vriesvermogen en voor een hoger energieverbruik. Ontdooi je diepvries dus regelmatig.

9) Veel mensen hebben een wasdroger. Erg handig, maar wasdrogers zijn stiekeme stroomvreters. Met mooi weer kun je de was ook buiten hangen. Zo bespaar je veel energie.

10) Wanneer de computer aanstaat, maar niet wordt gebruikt, verbruikt hij toch veel energie. Dat geldt ook voor printers en andere randapparauur. Sluit deze apparaten daarom aan op een schakelaar met aan/uit knop en zet ze ’s nachts helemaal uit. Stel ook het energiebeheer in en zet de computer bij de werkonderbrekingen in de slaapstand.

Energieadvies

Wil je behalve bovenstaande tips ook een uitgebreid energieadvies met alle verbetermogelijkheden voor je woning? Kijk dan voor meer informatie op de pagina over energieadvies of vraag direct een offerte voor een energieadvies aan.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is de specialist in energiebesparing, energielabel, energieadvies, thermografie – Level 3 gecertificeerd – en blowerdoortest. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Tags:

Gerelateerd: