Defintief energielabel

Definitief energielabel aanvragen

Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering. Wanneer je niet over een definitief energielabel beschikt kun je daarom een flinke boete verwachten. Voor iedere woning is een voorlopig energielabel opgesteld dat je tot uiterlijk 1 januari 2021 in een definitief energielabel kunt omzetten. Inmiddels is deze optie komen te vervallen als gevolg van de invoering van een nieuw energielabel op basis van de NTA 8800.

Het voorlopige label omzetten in een definitief energielabel

Alle eigenaren van een woning zonder energielabel hebben in het begin van 2015 per post een voorlopig energielabel ontvangen. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op de gegevens die al bij het Kadaster bekend zijn zoals het bouwjaar en het woningtype van de woning. Het voorlopige label is er alleen voor woningen, niet voor bedrijfsgebouwen. Het heeft zelf geen officiële status en moet nog worden omgezet in een definitief energielabel.

Hoe vraag je een definitief energielabel aan?

Vanaf begin 2015 is het bij verkoop, verhuur en bij oplevering van nieuwbouw verplicht om een definitief energielabel te registreren. Als woningeigenaar kun je hiervoor nu nog gebruik maken van het vereenvoudigd energielabel via www.energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een website van de overheid waarop je kunt inloggen met gebruik van DigiD. Hier kun je het voorlopige energielabel van je woning controleren en aanpassen. Wanneer je een aanpassing maakt – bijvoorbeeld over de CV-ketel – moet je hiervoor bewijs aanleveren in de vorm van foto’s, facturen of documenten. Vervolgens kun je een definitief energielabel laten registreren. Lees hiervoor onze tips onderaan de pagina.

Energielabel voor een kantoor of een bedrijf aanvragen

Wil je een energielabel voor een kantoor, bedrijf of horecapand aanvragen? Neem dan contact op met een gecertificeerd EPA-U adviseur. Het opstellen van een definitief energielabel voor een winkel, kantoor of een bedrijfspand gebeurd aan de hand van een fysieke gebouwopname door een gecertificeerd EPA-U adviseur. Dit geldt overigens, na de afschaffing van het vereenvoudigde energielabel – per 1 januari 2021 – ook voor woningen. Lees meer over de aanvraag en registratie van een energielabel voor een bedrijf.

Definitief energielabel aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl

Energiekeurplus is vanwege fraudegevoeligheid niet actief op het gebied van het vereenvoudigd energielabel. Wij stellen alleen een volwaardig energielabel of energieadvies voor woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen op aan de hand van een fysieke gebouwinspectie. Op de overheidswebsite energielabelvoorwoningen.nl – de link hieronder – vind je een overzicht van diegenen die dat – tot de afschaffing van het vereenvoudigde energielabel begin 2021 – wel zijn.

Tips voor het aanvragen van een definitief energielabel

Om een vereenvoudigde energielabel aanvraag snel en soepel te laten verlopen hebben wij een aantal tips opgesteld om veel voorkomende fouten te vermijden. Lees deze tips goed door en je ontvangt het definitief energielabel vaak al dezelfde dag al in de mail.

  • Wanneer er geen documentatie is van aanwezige zonnepanelen, maak dan een foto waarop het aantal zonnepanelen duidelijk zichtbaar is. Het aantal zonnepanelen mag je vermenigvuldigen met 1,6m2 per paneel. Bijvoorbeeld: bij 10 zonnepanelen (10 x 1,6m2= 16m2).
  • Let op wanneer je een verkoopbrochure gebruikt! Zorg dat het gevraagde bewijs ook werkelijk duidelijk in de verkoopbrochure beschreven staat.
  • Een offerte voor een maatregel geldt niet als bewijs. Een factuur met het betreffende adres wél, een factuur geeft namelijk aan dat de werkzaamheden ook werkelijk zijn uitgevoerd. 
  • Maak een duidelijke foto van de CV-ketel (of andere installatie) waarop het typeplaatje of de gaskeursticker te zien is.
  • Is er een extra close-in boiler aanwezig, dan moet je dit in de regel niet aan te merken als ‘aparte’ tapwatervoorziening. De achterliggende gedachte is dat de CV-ketel het tapwater verwarmd. De close-in boiler dient alleen als een extra voorraad om snel warm water ter beschikking te hebben.
  • ‘Uitzonderlijk’ goede na-isolatie van gevels, vloeren en daken moet altijd door middel van facturen, documenten en/of foto’s worden aangetoond.