Ultrasoon

ASNT Gecertificeerd Ultrasoon Inspecteur

Ultrasoon inspectie

Energiekeurplus is ASNT level 1 gecertificeerd specialist in ultrasoon inspecties. Wij zetten ultrasound onder meer in voor lekdetectie bij luchtlekken, gassen, in perslucht- en bij systemen die door middel van stoom worden aangedreven. Verder maken wij gebruik van ultrasoon techniek voor condenspot inspecties en bij conditiemonitoring in mechanische- en elektrische systemen. Bovendien is ultrasound een uitstekende tool voor kwaliteitscontrole en Predictive Maintanance.

Ultrasoon lekdetectie

Lekkages in perslucht- en stoomsystemen en bij het transport en de opslag van gassen leiden tot hoogfrenquent geluid als gevolg van turbulentie. Tijdens een ultrasoon lekdetectie brengen wij de bronnen van het hoogfrenquente geluid met zeer gevoelige ontvangstapparatuur in beeld. Door gaslekken en lekkages in perslucht– en stoomsystemen op te sporen zijn vrijwel altijd grote besparingen te realiseren. Bovendien kunnen onveilige situaties en milieuschade hierdoor worden voorkomen.

Periodieke ultrasoon inspecties verhogen de efficiëntie en productkwaliteit, dragen bij aan de veiligheid én ze kunnen een groot concurrentievoordeel opleveren!

Conditiemonitoring

Frictie, elektrische emissies en veranderingen van temperatuur zijn variabelen die al vroegtijdig aanwijzingen kunnen geven over de efficiëntie van elektrische en mechanische processen. Door deze variabelen tijdens periodieke inspecties te controleren met gebruik van ultrasoon en thermografie kun je grote economische voordelen behalen. Daarnaast zijn onveilige situaties, milieuschade en productie uitval door conditiemonitoring te vermijden. En bovendien kan conditiebewaking de kwaliteit van eindproducten helpen verbeteren.

ultrasoon-inspectie-lekdetctie

Kwaliteitscontrole

Het is belangrijk dat deuren van vliegtuigen en luiken van schepen hermetisch kunnen worden afgesloten en dat ruiten van auto’s kierdicht worden geplaatst. Een product moet veilig en betrouwbaar zijn. Bovendien moet het natuurlijk geschikt zijn voor zijn doel om aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Kwaliteitscontrole van producten en processen met gebruik van ultrasound en thermografie is een efficiënte, veilige methode die wij tijdens het productieproces toepassen. Daarnaast maken wij gebruik van een lekdetectie camera voor het opsporen van luchtlekken in gebouwen, cleanrooms en als prescan voor een blowerdoortest.

Ultrasoon luchtdichtheidstest

De luchtdichtheid van gebouwen en cleanrooms meten wij in het algemeen met gebruik van een blowerdoor. In veel gevallen voeren wij een blowerdoortest uit in combinatie met thermografie of een rookproef om de locaties van luchtlekken in beeld te brengen. Maar vanwege de grote voordelen maken wij hiervoor steeds vaker gebruik van een ultrasoon lekdetectie camera. Voor het opsporen van luchtlekken met gebruik van ultrasound zijn wij namelijk niet afhankelijk van temperatuurverschillen of andere weersomstandigheden zoals bij het gebruik van thermografie en blowerdoor. Bovendien kunnen wij de luchtdichtheid van gebouwen controleren zonder uitgebreide voorbereiding die voor een blowerdoortest vereist is. Tenslotte is het met gebruik van een ultrasooncamera mogelijk om de luchtdichtheid van bouwdelen te controleren voordat een gebouw wind & waterdicht is.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt. Wij zijn specialist in energie, thermografie – ITC Level 3 -, Blowerdoor – Level 3 – en Ultrasoon. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor thermografie inspecties bij grotere gebouwen en industriële thermografie inspecties zijn wij landelijk inzetbaar.

Waarom kiest men voor ons?

 • 13 jaar ervaring
 • Kennis van zaken
 • Gedegen onderzoek
 • Uitstekende service
 • Heldere rapportages
 • Passiefhuis Vakman
 • Bouwkundig inspecteur
 • Level 3 Blowerdoor Tester
 • Gecertificeerd energieadviseur
 • Optical Gas Imaging specialist
 • Level 3 gecertificeerd Thermograaf
 • Gecertificeerd ultrasoon inspecteur