Thermografisch onderzoek tochtklachten bij uitbouw

Onderzoek naar tochtklachten bij een nieuwe uitbouw in Zuidwolde met thermografie

Thermografisch onderzoek bij uitbouw Zuidwolde

Om de oorzaak van tochtklachten te achterhalen deed Energiekeurplus een thermografisch onderzoek bij een nieuwe uitbouw in Zuidwolde, Drenthe. Bij de woning werden recent een doorbraak in de voorgevel en in de rechtergevel gemaakt. Vervolgens is hier een uitbouw met daarin een nieuwe keuken tegenaan geplaatst. Maar helaas hebben de bewoners daarvan vanwege kou en tochtklachten nog nauwelijks gebruik kunnen maken.

Onderzoek naar tochtklachten

Om de oorzaak van de kou en tochtklachten in de nieuwe uitbouw te achterhalen hebben wij naast thermografie gebruik gemaakt van Blowerdoor, en kunstmatige rook. Eerst hebben we het huis hiermee in onderdruk en daarna in overdruk gebracht. Tijdens onderdruk was met thermografie duidelijk te zien dat er via de spotjes en kieren koude lucht de keuken binnenkwam. Vervolgens brachten het huis tijdens een rookproef in overdruk. De kunstmatige rook die we in de aanbouw los lieten zagen we aan buitenzijde tevoorschijn komen en vertelde ons waar openstaande naden en kieren te vinden waren.

Problemen na plaatsing uitbouw of dakkapel

In de praktijk merken wij dat er vaak problemen ontstaan na het plaatsen van een nieuwe uitbouw of van een dakkapel. Er wordt een doorbraak gemaakt in de gevel of in het dak van de bestaande woning. En vervolgens wordt hier een uitbouw of dakkapel tegenaan geplaatst. Vaak is het nieuwe gedeelte wel van goede kwaliteit, maar de aansluitingen op de oorspronkelijke woning vertonen vaak nog allerlei naden en kieren. Ook kan het voorkomen dat de oorspronkelijke isolatie bij de werkzaamheden ongemerkt schade oploopt. Hierdoor kunnen grote problemen met het binnenklimaat zoals tochtklachten, condensatie en schimmel ontstaan.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt markt. Wij zijn specialist in lekdetectie, thermografie – ITC Level 3 – & Blowerdoor. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor conditiemonitoring en thermografie in de industrie werken wij nationaal en internationaal.

Gerelateerde berichten