Vochtproblemen bij sauna in Groningen

Thermografie bij vochtproblemen sauna Groningen

Energiekeurplus deed onderzoek naar de oorzaak van vochtproblemen bij een woning in de wijk Reitdiep in de stad Groningen. De problemen ontstonden na de verbouwing van de badkamer en het plaatsen van een sauna. Om de oorzaken van de vochtproblemen in de woning vast te kunnen stellen maakten wij onder meer gebruik van thermografie, Blowerdoor en van kunstmatige rook.

Vochtproblemen na verbouwing

Bij de verbouwing van de badkamer is een doorbraak in de gevel gemaakt. Deze komt uit op de bergzolder boven de garage. Op de zolder is een sauna geplaatst die wordt afgesloten met een glazen deur die uitkomt in de badkamer. De badkamer is vervolgens opgeknapt, betegeld en gestuukt. Met uitzondering van een hardnekkige vochtplek op de buitengevel van de badkamer ziet het er prachtig uit.

Thermografie en Blowerdoor

Om de oorzaak van de vochtplek te achterhalen voerden wij thermografisch onderzoek uit in de woning. Ook brachten we het huis in overdruk en in onderdruk met gebruik van Blowerdoor. Tijdens onderdruk werd het op de thermografische beelden duidelijk dat de aansluitingen van de wanden en het plafond van de sauna niet kierdicht waren. Toen we de woning in overdruk zetten en kunstmatige rook in de sauna brachten werd dit nog eens bevestigd omdat we de rook buiten en in de garage tevoorschijn zagen komen.

Sauna

De temperatuur en de luchtvochtigheid lopen tijdens het gebruik hoog op. Er ontstaat op deze momenten een zeer hoge dampspanning. Deze waterdamp wil zich verplaatsen naar plaatsen met een lagere dampdruk. Om vochtproblemen door ophoping van dit vocht in constructie te voorkomen te voorkomen is het belangrijk dat een sauna volledig dampdicht is.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en zakelijke markt. Wij zijn de partner van woning- en gebouweigenaren, aannemers en overheden. Energiekeurplus is specialist in thermografie – ITC level 3 gecertificeerd – & blowerdoor. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel.

Tags:

Gerelateerd: