Ventilatietips

Ventilatietips voor een goede ventilatie

Ventilatietips voor een gezond binnenklimaat

In Nederland brengen we 90% van de tijd in huis, op school of op het werk door. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de binnenlucht veel te wensen overlaat. Met als gevolg: een verhoogd risico op overdracht van virussen, concentratieverlies, hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan ogen en luchtwegen, allergie en astma. Ventilatie is essentieel voor de gezondheid. Helaas bestaan er over ventilatie veel misverstanden. Vandaar dat wij op deze pagina een aantal belangrijke ventilatietips hebben verzameld.

Waarom is ventilatie belangrijk?

De belangrijkste redenen voor ventilatie zijn het afvoeren van vocht en CO2. Door uitademen, douchen, koken en wassen wordt in huis wel 20 liter vocht per dag geproduceerd. Daarnaast kan CO2 dat door mensen wordt uitgeademd zich in huis ophopen, wat kan leiden tot sufheid, concentratieverlies en hoofdpijnklachten. Bij onvoldoende ventilatie kunnen de concentraties CO2 en vocht in de lucht te hoog oplopen waardoor het risico op allerlei gezondheidsproblemen, schimmels, mijten en zelfs schade aan gebouwconstructie ontstaan.

“Naden & kieren veroorzaken tocht, condensatie, schimmel en een slecht functionerend ventilatiesysteem”

– Energiekeurplus

10 ventilatietips voor een beter binnenklimaat

Hieronder zijn 10 ventilatietips te lezen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een goede ventilatie, voldoende verse lucht en een gezond binnenklimaat in huis.

  1. Voortdurende aanvoer van verse lucht in huis is belangrijk! Zorg daarom dat er voldoende ventilatieroosters of klepraampjes geopend zijn. Bij mechanische ventilatie en balansventilatie is het belangrijk dat het systeem voldoende capaciteit heeft en dat de ventilatie niet wordt uitgeschakeld.
  2. Verse ventilatielucht moet zich goed huis kunnen verdelen. Let op dat er een kier van 1,5 – 2 cm onder de binnendeuren is te vinden waarlangs dit mogelijk is of zorg voor ventilatieroosters in de deuren.
  3. Zorg voor een goede kierdichting bij ramen en buitendeuren, controleer of er goed functionerende tochtstrips aanwezig zijn. Controleer verder de aansluitingen rond muur- en dak doorvoeren en rond de kozijnen in huis en kit deze af. Naden en kieren veroorzaken ongecontroleerde infiltratie en exfiltratie, tochtklachten en een slecht functionerend ventilatiesysteem.
  4. Wanneer er veel mensen aanwezig zijn en tijdens het douchen en koken is het belangrijk dat er extra wordt geventileerd om het extra geproduceerde CO2 en vocht af te kunnen voeren.
  5. Probeer de hoeveelheid vocht in huis te verminderen door de was buiten te laten drogen en met de deksels op de pannen te koken.
  6. Is er een geiser voor warm tapwater in huisaanwezig? Zorg er dan voor dat deze een afvoer naar buiten heeft om schadelijke gassen in huis te voorkomen.
  7. Heb je mechanische ventilatie of balansventilatie? Dan is het belangrijk dat de ventilatiekanalen voldoende luchtdicht zijn en dat je ventilatie goed is ingeregeld om van voldoende aanvoer van verse lucht verzekerd te zijn.
  8. Laat een mechanische ventilatie of een balansventilatiesysteem elke 3-4 jaar volledig reinigen om te voorkomen dat vuil zich in het ventilatiesysteem kan ophopen en om capaciteitsverlies te voorkomen. Bij balansventilatie kan vervuiling van de kanalen leiden tot een slecht rendement van de wtw en moeten de filters 2 maal per jaar worden vervangen.
  9. Voorkom dat slechte isolatie of te zuinig stoken condensatie, vochtproblemen, schimmel en een ongezond binnenklimaat veroorzaken.
  10. Rook niet in huis en gebruik bij het schilderen een oplosmiddelarme verf, zo voorkom je dat schadelijke stoffen binnenkomen.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt. Wij zijn specialist in energie, thermografie – ITC Level 3 -, blowerdoor – SKH Level 3 – en Ultrasoon. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor thermografie inspecties bij grotere gebouwen en industriële thermografie inspecties zijn wij landelijk inzetbaar.

Tags:

Gerelateerde berichten: