Advies energiebesparing Michiel en Nanda

Advies over energiebesparing bij Michiel en Nanda uit ZuidhornAdvies energiebesparing Michiel en Nanda

De woning van Michiel en Nanda uit Zuidhorn dateert uit de tijd dat duurzaamheid nog niet bestond. Energiebesparing bestond al wel, maar in 1976 stond de techniek wat dat betreft nog echt in de kinderschoenen. Michiel besloot een voorlichtingsavond van Slim Wonen Westerkwartier in het gemeentehuis van Zuidhorn te bezoeken.

De gemeente Zuidhorn en lokale ondernemers gaven daar tekst en uitleg over duurzaamheid en energiebesparing. “Het sprak mij direct aan. Het verhaal ging niet alleen over subsidies en duurzaamheidsleningen, maar vooral ook over praktische hulp door lokale professionals. Dat gaf ons het vertrouwen om door te zetten.”Operatie-energiebesparing begon met een advies over energiebesparing van Energiekeurplus. Nanda licht toe: “Hoe krijg je de energierekening omlaag en het energielabel omhoog?”

Alles werd door de energieadviseur van Energiekeurplus bekeken en opgemeten: glas, muren, vloeren, verwarmingsinstallatie. Met een advies over energiebesparing in de hand vroegen Michiel en Nanda offertes aan bij de verschillende partners van Slim Wonen Zuidhorn. “Het totaalplaatje lag in no time op onze deurmat”. Het team van Slim Wonen Zuidhorn zorgde ervoor dat alles zo vlot en soepel mogelijk voor ons verliep.

Wat investeer je en welke besparing levert het je per maand op? In het geval van Michiel en Nanda is het voordeel evident. Door het aanbrengen van vloerisolatie, spouwmuurisolatie, het plaatsen van een pui met HR++ glas, een zonneboiler en zonnepanelen verbeterde hun huis flink, van energielabel E naar B.

De jaarafrekening van het energiebedrijf moeten ze nog ontvangen, maar de voortekenen zijn gunstig. Het stel monitort namelijk zelf hoeveel energie ze opwekken. “Het is gewoon ook hartstikke leuk om met duurzaamheid en energiezuinigheid bezig te zijn”, vinden ze.  “En hoe leg je kinderen beter het belang ervan uit, dan door samen met ze het dak op te gaan en te laten zien hoe het werkt?”

Tags:

Gerelateerd: