Subsidie warmtepomp & zonneboiler

Subsidie voor warmtepomp, zonneboiler en pelletkachel
klik voor vergroting

Subsidie warmtepomp, zonneboiler & pelletkachel

Op 17 december 2015 is de “Investeringssubsidie duurzame energie” in de Staatscourant gepubliceerd. De ISDE is een interessante nieuwe aanschaf subsidie voor een zonneboiler, warmtepomp of een pelletkachel. Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen vanaf 4 januari 2016 van deze subsidie gebruikmaken. De nieuwe subsidie is bedoeld als stimulans voor de opwekking van duurzame energie.

Nieuwe subsidie voor duurzame energie

De ISDE is een meerjarige subsidieregeling die loopt van 2016 t/m 2020. De Rijksoverheid heeft voor het jaar 2016 €70 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen vanaf 4 januari van deze nieuwe subsidieregeling gebruik maken. De bedoeling is dat de nieuwe subsidie mensen zal aanmoedigen gebruik te gaan maken van duurzame energie. Subsidieaanvragen zullen op volgorde van binnenkomst in behandeling worden genomen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of het grondwater gebruikt en geschikt maakt voor ruimte- en tapwater verwarming. In bestaande woningen wordt gebruik gemaakt van hybride warmtepompen in combinatie met een HR-ketel. Een hybride warmtepomp levert je een besparing op van gemiddeld €200 tot €300 op je jaarlijkse energierekening. Een hybride warmtepomp kost tussen de €3.000 en €5.000. Hiervoor kun je, afhankelijk van het type warmtepomp, tot €1500 subsidie aanvragen. Overweeg je de aanschaf van een warmtepomp laat dan eerst de isolatie en kierdichting van je woning onderzoeken.

Zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van zonlicht om water voor te verwarmen, zo hoeft er veel minder gas te worden gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater. Een zonneboiler levert een huishouden een gemiddelde besparing op de energierekening op van €130 per jaar. Een zonneboiler en kost tussen de €2.000 en €5.000. Afhankelijk van het type zonneboiler kun je gemiddeld €650 ontvangen.

Pelletkachel

In een pelletkachel worden houtpellets van samengeperst houtafval verbrand, waarmee een woning kan worden verwarmd. Een pelletkachel lijkt op een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. Een pelletkachel levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de €490 per jaar en kost gemiddeld €4.000. Een huishouden kan hiervoor €500 subsidie aanvragen. Bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog €50 bij.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en zakelijke markt. Wij zijn de partner van woning- en gebouweigenaren en overheden in energiebesparing, energielabel, blowerdoor & thermografie. Energiekeurplus werkt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Tags:

Gerelateerd: