Energiebesparing koopwoningen

 Versnelling energiebesparing koopwoningen

Energiekeurplus wil versnelling energiebesparing koopwoningen.Noorden Duurzaam wil een versnelling van de energiebesparing bij koopwoningen. Een nieuwe aanpak biedt grote kansen voor de markt en voor de werkgelegenheid. Op initiatief van de vereniging Noorden Duurzaam is een groot aantal bedrijven en organisaties, waaronder Energiekeurplus, bijeengekomen in het kantoor van GasTerra. Hier werd geconstateerd dat energietransitie bij koopwoningen in Noord-Nederland te traag verloopt.

Oorzaken stagnatie energiebesparing

Ondanks alle subsidies én het feit dat energiebesparing voor woningbezitters erg lucratief is, blijven veel woningeigenaren langs de zijlijn staan. Waarom? Dat is een vraag waarop Noorden Duurzaam graag een antwoord wil.

Woningeigenaren zien door de bomen het bos niet meer. Als iemand een plan heeft laten maken om zijn woning te verduurzamen en daarna een tweede offerte aanvraagt krijgt hij vaak een héél ander advies. Best logisch want er leiden meerder wegen naar Rome, maar hij weet hierdoor niet meer welke keuze hij moet maken en zet zijn plan voor energiebesparing in de ijskast.

Een ander probleem is dat energiebesparing voor de gemiddelde consument een complex geheel is. De vraag is dan ook of het aanbod van producten en diensten wel aansluit bij de behoeften van die consument. Verder valt op dat de huidige programma’s voor energiebesparing nauwelijks onderscheid maken tussen de verschillende doelgroepen in de markt, waardoor veel kansen voor energiebesparing verloren gaan.

Samenwerking en nieuwe aanpak energiebesparing

Tijdens de bijeenkomst is besloten dat Noorden Duurzaam meer kennis te gaan verzamelen over deze complexe problematiek. Dit moet leiden tot een vernieuwende aanpak waarmee de energiebesparing bij koopwoningen kan worden versneld. Zo kan een markt ontstaan die goed is voor zo’n 200 miljoen euro per jaar, en kan de werkgelegenheid in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe met zo’n 1000 banen groeien.

Bron: Noorden Duurzaam.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.