Grote belasting verhoging op gas in 2016

Belasting verhoging gas 2016Belasting verhoging op gas in 2016

Tijdens de kerstvakantie heeft de regering plotseling een grote belasting verhoging op gas ingevoerd. Dit is een poging om het verlies dat de staatskas oploopt door een falend aardgaswinningsbeleid te repareren. De belasting op gas stijgt op 1 januari 2016 met een spectaculaire 32% naar 30,5 eurocent per m3!

De energierekening stijgt in 2016

Een huishouden met een gemiddeld gasverbruik moet vanaf het jaar 2016 rekening houden met een flinke tegenvaller op de energierekening van zo’n €132 euro per jaar. Hier staat tegenover dat de belasting op stroom met 16% daalt. Per saldo betaalt een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer €52 extra aan belasting op energie.

Verwachte energiekosten daling teniet gedaan

De verwachting was dat de energierekening van een gemiddeld huishouden in 2016 met enkele tientallen euro’s zou gaan dalen ten gevolge van een daling van de kosten van gas en stroom. Maar door de plotseling aangekondigde exorbitante belasting verhoging op gas is dit voordeel als sneeuw voor de zon verdwenen.

Lager rendement zonnepanelen

Ook voor woningeigenaren die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen op het dak pakt de verlaging van de energiebelasting op stroom slecht uit. De belastingverlaging vertraagt namelijk de terugverdientijd van zonnepanelen, waardoor het rendement van hun investering daalt.

Energiebesparing

De regering heeft met deze belasting verhoging bewust of onbewust een stimulans gegeven aan energiebesparing door woningeigenaren. Energiebesparing in huis door het aanbrengen van bijvoorbeeld vloerisolatie, spouwmuurisolatie of HR++ glas is namelijk een uitstekende manier om om aan stijgende maandlasten te ontkomen. Daarnaast kunnen woningeigenaren in 2016 profiteren van de Investerings Subsidie Duurzame Energie, een aanschafsubsidie op een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en zakelijke markt. Wij zijn de partner van woning- en gebouweigenaren en overheden in energiebesparing, energielabel, blowerdoor & thermografie. Energiekeurplus werkt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Tags:

Gerelateerd: