BTW zonnepanelen

Geschatte leestijd: 2 minuten

BTW teruggave zonnepanelen

BTW teruggave zonnepanelen

Wanneer je als particulier zonnepanelen aanschaft kun je de betaalde BTW over de kosten van de materialen van een set zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Door een uitspraak van het Europese Hof wordt een particulier die met zonnepanelen aan het net terug levert gezien als BTW plichtig ondernemer.

Hoe werkt BTW teruggave zonnepanelen?

Wanneer je als particulier aangemerkt wordt als ondernemer betekent dit dat je de omzetbelasting die je over je installatie hebt betaald, weer terug kunt vragen. Over de elektriciteit die je produceert moet je vervolgens weer belasting afdragen. Is het bedrag dat je op jaarbasis moet betalen lager dan €1.345 dan val je onder de “Kleine Ondernemers Regeling” (KOR) en wordt het bedrag door de belastingdienst kwijtgescholden.

Wanneer je valt onder de KOR heb je dus wél het voordeel van de BTW terugave, maar niet het nadeel van de belasting afdracht over de opbrengst van je zonnepanelen.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van je investering in zonnepanelen wordt door de teruggave van de omzetbelasting vergelijkbaar met dat van een spaarrekening met maar liefst 7 procent rente!

Voorwaarden:

  • Zonnepanelen aangeschaft.
  • Zonnepanelen geleverd na 20 juni 2013.
  • Tijdig aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst.
  • Opgewekte elektriciteit (deels) terugleveren aan het net.

Meer informatie op het terugvragen van belasting op zonnepanelen via Rijksoverheid: Belastingdienst

Tags:

Gerelateerd: