Thermografie ter controle van kwaliteit zonnepanelen

Kwaliteit controle bij zonnepanelen met thermografie.

Kwaliteit zonnepanelen blijft vaak achter

Subsidiemaatregelen, een lage rente op de spaarrekening maar vooral de sterk gedaalde prijzen hebben geleid tot een explosieve groei van de vraag naar zonepanelen. Maar lage prijzen en een zwalkend stimuleringsbeleid hebben ook geleid tot een golf van faillissementen. Vooral van gerenommeerde leveranciers. Hun plaats werd in veel gevallen ingenomen door partijen zonder veel aandacht voor kwaliteit van zonnestroom installaties.

Prijs zonnepanelen allesbepalend

De kopers hebben vaak géén idee van het grote belang van de kwaliteit van zonnepanelen en de installatie ervan. Zij letten slechts op de prijs, daarom kiezen ze massaal voor een inkoopcollectief of een installateur die weinig op heeft met het behalen van het het leveren van hoge kwaliteit. Daarmee zijn zij dief van eigen portemonnee. Want de keuze voor goedkope zonnepanelen of een ongekwalificeerde installateur leiden vaak tot een aanzienlijk rendementsverlies en mogelijk ook tot onveilige installaties.

Rendement van zonnepanelen

Leveranciers van zonnepanelen laten vrijwel allemaal gelikte opbrengstberekeningen zien met looptijden van een jaar of 20. Hieruit blijkt dat er een mooi rendement te behalen valt. Maar deze berekeningen houden geen rekening met een rendementsverlies door slecht installatiewerk en defecten.

Onderzoek naar kwaliteit

Uit onderzoek in Duitsland – waar de groei van de markt van zonnepanelen al eerder plaatsvond – blijkt dat het erg slecht is gesteld met de kwaliteit van de geplaatste zonnepanelen. De oorzaak moet volgens het onderzoek onder meer worden gezocht in het slechte installatiewerk door ongekwalificeerde installateurs.

Veiligheid zonnepanelen

Naast rendementsverlies kunnen slecht geïnstalleerde of  slecht onderhouden zonnepanelen leiden tot permanente schade, brandgevaar en zelfs tot elektrocutie. Het is belangrijk dat zonnepanelen worden gecontroleerd op veiligheid en een juiste werking. Het gebruik van thermografie is een uitstekende methode om de kwaliteit van de zonnepanelen te bepalen en om rendementsverlies, brandgevaar en andere risico’s bij zonnestroom installaties te voorkomen.

Thermografie bij zonnepanelen

Het inspecteren van zonnepanelen met gebruik van thermografie heeft een aantal grote voordelen. Thermografie is een contactloos, een set zonnestroom installatie kan tijdens gebruik op een zonninge dag worden gecontroleerd. Defecten bij zonnepanelen worden met thermografie direct zichtbaar gemaakt, zelfs effecten van schaduwwerking zijn met thermografie te zien.

Wanner een thermografie inspectie?

Uitgelezen momenten voor een thermografie inspectie zijn na de oplevering door de installateur en voor het verlopen van de garantie termijn. Problemen kunnen dan onder garantie worden hersteld. Om de opbrengst van zonnepanelen op lange termijn te garanderen zijn periodieke inspecties noodzakelijk. Met een twee jaarlijkse thermografie inspectie kan worden voorkomen dat door vervuiling of beschadigingen alsnog rendementsverlies, beschadigingen of onveilige situaties ontstaan.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt. Wij zijn specialist in energie, thermografie – ITC Level 3 -, ultrasoon – ASNT Level 1 – & Blowerdoor. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.