Op deze pagina lees je alles over isolatiegebreken en gebouw thermografie

Isolatiegebreken

Isolatiegebreken brengen wij haarscherp in beeld met thermografie

Home » Isolatie

Isolatiegebreken

De kosten van energie stijgen al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw en maken inmiddels een groot deel van onze maandlasten uit. Door je huis te laten isoleren kun je het comfort in huis verbeteren en de waarde van je woning verhogen. Verder kun je met kierdichting en isolatie flink op je maandlasten besparen én stimuleert de overheid het isoleren met subsidies. Maar bij het isoleren van vloeren, gevels en daken ontstaan helaas ook regelmatig problemen. Zoals isolatiegebreken, schimmel en vochtproblemen. Bovendien komen er bij de werkzaamheden vleermuizen, huismussen en andere beschermde dieren om het leven.

Voorkom isolatiegebreken bij na-isolatie

Als gevolg van subsidies voor energiebesparing draaien isolatiebedrijven overuren. Maar na het aanbrengen van vloer-, dak en spouwmuurisolatie ontstaan regelmatig vochtproblemen, schimmel en isolatiegebreken. Dergelijke problemen ontstaan vaak als gevolg van al bestaande gebreken zoals spouwvervuiling, koudebruggen en slechte waterkerende lagen, maar soms ook als gevolg van fouten en het toepassen van verkeerde materialen. Na het plaatsen van nieuwe kozijnen kunnen tochtklachten ontstaan. Ook fouten bij het aanbrengen van dakisolatie en vloerisolatie kunnen kostbare, soms onherstelbare problemen veroorzaken.

Thermografie

Energiekeurplus is ITC Level 3 gecertificeerd specialist in thermografie, blowerdoortester en bouwkundig inspecteur. Tijdens een thermografisch onderzoek achterhalen wij wat de oorzaken van isolatiegebreken zoals condensatie, schimmelvorming, en vochtproblemen zijn. Een thermografie inspectie is aan te raden wanneer je wilt gaan isoleren of wanneer er na het aanbrengen van isolatie – vaak ’s winters – problemen ontstaan.

Blowerdoortest

Het is aan te raden om een thermografisch onderzoek te combineren met een blowerdoortest. Met een blowerdoor sporen wij namelijk alle naden en kieren op die ongecontroleerde in- en exfiltratie veroorzaken. Deze luchtlekken zijn een belangrijke oorzaak van comfortproblemen, tochtklachten, vochtproblemen en geluidsoverlast. Daarnaast zijn luchtlekken vaak de oorzaak van een slecht presterend ventilatiesysteem en verlies van isolatiewaarde. Koude lucht kan zich namelijk langs, rond en door isolatie bewegen waardoor de isolatiewaarde grotendeels verloren gaat.

De luchtdichtheid van een gebouw bepaalt in hoge mate de effectiviteit van aanwezige isolatie

– Energiekeurplus

Spouwmuurisolatie

Woningen van vóór 1975 hebben meestal geen spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is voordelig en kan binnen een dag worden aangebracht. Met spouwmuurisolatie kun je dus al snel op de kosten besparen. De isolatie vermindert het warmteverlies en zorgt voor een hogere oppervlaktetemperatuur van je buitenwanden. Daardoor kan spouwmuurisolatie oppervlaktecondensatie en schimmel helpen voorkomen. Maar helaas ontstaan er ook vaak problemen naar het isoleren. Soms door ondeskundig aanbrengen of ongeschikte materialen, maar ook vaak als gevolg van bestaande vochtproblemen die over het hoofd worden gezien.

Vleermuizen

Wanneer je spouwmuurisolatie laat aanbrengen bestaat de kans dat er vleermuizen gedood worden en hun verblijfplaatsen worden vernield. Kraamkolonies van tientallen vleermuizen kunnen om het leven komen wanneer zij tijdens hun slaap worden overvallen door een lading isolatiemateriaal. Woningisolatie is één van de grootste bedreigingen voor gebouwbewonende vleermuizen zoals Gewone kleine dwergvleermuizen en Laatvliegers. Om de negatieve effecten van isoleren zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat je de spouwmuurisolatie het pas vanaf september – na het uitvliegen van de jongen – laat aanbrengen. Verder moet je vóór het isoleren, door een deskundige laten controleren of er nog vleermuizen aanwezig zijn.

Vloerisolatie

Woningen van voor 1980 hebben vrijwel altijd een ongeïsoleerde begane grond vloer. Vloerisolatie zorgt ervoor dat je vloer warmer blijft en dat je minder last hebt van tocht in huis. De warmte in huis wordt gelijkmatiger verdeeld. Is er een hoge kruipruimte onder de begane grond vloer aanwezig dan kun je de vloer meestal makkelijk vanaf de onderzijde laten isoleren. Om tochtklachten, vochtproblemen en gezondsheidsklachten te voorkomen is echter belangrijk dat bij het aanbrengen van vloerisolatie de juiste materialen op de juiste wijze worden aangebracht.

Bodemisolatie

Bodemisolatie door middel van isolerende chips is een alternatief voor vloerisolatie. De bodemisolatie is eenvoudig en snel aan te brengen, wanneer er geen hoge kruipruimte onder je huis aanwezig is. Ook wanneer je last hebt van vocht onder de vloer kan bodemisolatie een oplossing zijn. Bodemisolatie zorgt ervoor dat vocht niet meer in huis kan binnenkomen. Bodemisolatie helpt schimmels, zwam en een muffe geur voorkomen en het kan houtrot en zwam in de vloerbalken helpen voorkomen. Maar bodemisolatie is geen garantie voor warmte voeten wanneer het aangebracht in een tochtig huis met een kierende houten vloer.

Dakisolatie

Een woning zonder dakisolatie verliest veel warmte. Doordat de warmte naar boven door het ongeïsoleerde dak verdwijnt moet de verwarming hard werken om het huis warm te houden. Dit leidt tot een onnodig hoog gasverbruik. Investeren in dakisolatie levert een goed rendement op doordat je maandelijks flink op je gasrekening bespaart. Maar let wel op dat je de juiste materialen gebruikt en voorkom isolatieproblemen en kostbare schade als gevolg van interne condensatie en aantasting van de dakconstructie.

Isolatieglas

Door enkelglas te vervangen door HR++ verbetert je wooncomfort en kun je flink op je stookkosten besparen. Maar Wanneer je kozijnen slecht zijn kun je overwegen om ook deze te laten vervangen. Om bij het vervangen van kozijnen tochtklachten, geluidsoverlast en condensvorming te voorkomen is het belangrijk dat zij goed kierdicht geplaatst worden. Wanneer er na het vervangen van kozijnen plotseling tocht in huis ontstaat is er iets mis. Het is dan aan te raden om een blowerdoortest, met gebruik van thermografie of kunstmatige rook te laten uitvoeren.

Ventilatie

Door het aanbrengen van isolatie worden naden en kieren afgedicht, waardoor het wooncomfort verbetert. Maar ook de vochthuishouding in je woning verandert. Hierdoor ontstaat er een verhoogd risico op vochtproblemen en schimmelvorming. Zeker wanneer er in het verleden al sprake was van een hoge vochtigheid in huis of in de kruipruimte. Denk er daarom bij het isoleren van je huis en het vervangen van enkel glas altijd om dat je voldoende ventileert!

Enkele voorbeelden van isolatiegebreken

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau voor de zakelijke- en particuliere markt markt. Wij zijn specialist in bouwkundige keuringen en -inspecties, energieadvies, thermografie – ITC Level 3 – & blowerdoor. Wij doen onderzoek naar isolatiegebreken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor de inspectie van grotere gebouwen zijn wij landelijk inzetbaar.

Ja, ik wil graag een offerte voor een onderzoek naar isolatiegebreken aanvragen!